Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Oproep aan Gemeente Katwijk

Laat n schaatsclubs niet in de kou staan en steun 333m baan.

De komende weken zijn cruciaal of de felbegeerde 333 meter wedstrijdbaan er komt of niet. Dit hangt met name af hoe de Katwijkse en Alphense gemeenteraad zullen beslissen.

De langebaanschaatsclubs RIJC en Voorwaarts staan paraat voor acties. Op fietsgebied wordt binnenkort iets georganiseerd waarbij de deelnemers een symbolische bijdrage leveren van 33.30. Het is één van de vele evenementen die inmiddels zijn georganiseerd om te helpen de 333m baan te realiseren, een mooi voorbeeld van de maatschappelijke impact. Ook staan de schaatsers en schaatsertjes gereed voor een droogtraining bij het gemeentehuis wanneer dit onderwerp in de gemeenteraad van Katwijk wordt behandeld. Met veel teleurstelling namen zij laatst kennis van het voornemen van het college van Alphen om de beoogde bijdrage niet te betalen. De Alphense raad heeft hierover echter op donderdag 4 oktober het laatste woord. Uiterst belangrijk zou het hiervoor zijn als Katwijk voor 4 oktober het signaal zou geven dat zij er positief tegenover staan. Dit kan positief werken voor de besluitvorming in Alphen.

Nu of nooit

Het is voor de ijsclubs uit Katwijk cruciaal dat er een 333 meterbaan komt. Niet alleen voor de wedstrijdsport, maar met name voor de breedtesport. De 333 meterbaan is uiteraard langer dan de 250 meterbaan, maar vooral breder. Er kunnen meer schaatsers van verschillende niveaus tegelijkertijd op het ijs. Op dit moment haken veel jonge schaatsers af wanneer zij de overstap naar Den Haag of Haarlem moeten maken omdat hun snelheid te hoog wordt en de veiligheid in het geding komt. Voor degenen die wel blijven schaatsen en uitwijken naar Den Haag of Haarlem worden er veel kilometers met de auto gemaakt, hetgeen ook het milieu niet ten goede komt. Een officiële wedstrijdbaan van 333 meter (i.p.v. de nu voorgestelde 250 meter) lost dit probleem op. Katwijk als echte sportgemeente en met haar sterke schaatscultuur is het aan haar stand verplicht om het groene licht te geven aan deze bovendien meeste energieneutrale wedstrijdbaan van Europa. Laat de 3000 leden van de ijsclubs en de 150 langebaanschaatsers van de drie ijsclubs binnen onze gemeente niet in de kou staan. Laten we het goede voorbeeld van Teylingen, Kaag en Braasem en Zoeterwoude volgen, die al toe hebben gestemd om mee te financieren, zodat Leiden op donderdag 18 oktober definitief kan gaan voor de realisering van de 333 meterbaan. Deze kans komt maar één keer voor. Uiteraard kunnen nog steeds op de website op www.333m.nl obligaties, zonnepanelen en loten gekocht worden. Het is nu of nooit!


Plannen 'Sportspeeltuin Dorpsweide'

Samenwerking n Enkele maanden geleden lanceerde bewoner Leon Braunstahl van de wijk 't Duyfrak in Valkenburg een creatief plan. Zijn idee was om de Dorpsweide levendiger te maken en optimaler te benutten.

Door Piet van Kampen

Er kwamen positieve reacties op en dat was voor Braunstahl de drive om verdere stappen te ondernemen. 'En toen moest ik wel door gaan' lacht hij.

Het waren niet alleen reacties in de supermarkt en op scholen die als muziek in zijn oren klonken maar Jeannine Paauw en Dennis Smit zochten contact met de initiatiefnemer en gedrieën vormden zij een werkgroep en gingen enthousiast aan de slag. Er werd contact gezocht met de gemeente of het plan wel levensvatbaarheid had in verband met diverse randvoorwaarden. Uit gesprekken bleek dat het plan ook daar goed werd ontvangen.

Wat wil sportman Braunstahl met de Dorpsweide? Hij denkt terug aan het moment waarop het idee in zijn brein ontsproot. 'Ik liep daar op een vroege ochtend mijn rondjes en dacht hier moet meer uit te halen zijn. Meer mogelijkheden om spelenderwijze sportief te bewegen, zowel voor jongeren als voor ouderen. Het is een mooie plek en voor iedereen bereikbaar.'

Sportspeeltuin

Inmiddels is er een ontwerpplan waarin toevoegingen aan de bestaande situatie zijn opgenomen. Fitnesstoestellen in diverse varianten waar zowel kinderen als ouderen gebruik van kunnen maken en een interactieve voetbalmuur. Het karakter van de Dorpsweide behouden maar zodanig aangepast dat het een sportspeeltuin wordt. 'Het moet iets zijn wat de mensen willen'.

Er zijn contacten met partners, zoals Welzijnskwartier, scholen worden benaderd, met de Oranjevereniging, JiVak en Valken '68 wordt ook contact gezocht voor een optimaal gebruik.

Voor realiseren van het maximale plan schat het trio anderhalve ton nodig te hebben. Diverse fondsen en bedrijven worden benaderd. Scholen en verenigingen kunnen bijvoorbeeld een sponsorloop organiseren en er worden nog andere acties bedacht.

Om alles goed te kunnen organiseren zijn er vrijwilligers nodig. Wie helpt dit ambitieuze trio een handje om iets moois te realiseren? Via FB/sportspeeltuin dorpsweide is informatie in te winnen. Ook kan er contact worden opgenomen met Leon Braunstahl, 06 41286056 of Jeannine Paauw, 06-26864001. | Foto: Piet van Kampen.