Een stralende Aty de Vries nadat zij is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. | Foto: PvK.
Een stralende Aty de Vries nadat zij is onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

Aty de Vries trots op Koninklijke onderscheiding

n Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Verrassing n Burgemeester Cornelis Visser kende nogal wat officiële maar prettige plichtplegingen in Valkenburg. Vorige week woensdag opende hij de Mart en een dag later was hij samen met zijn echtgenote Mieke eregast tijdens de kinderoptocht.

Door Piet van Kampen

Aansluitend volgde er nog een zeer officiële handeling, het opspelden van het lintje behorend bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bijzonder moment

Voor Aty de Vries-Grimminck (75) werd het een dubbel feestje. Tijdens de optocht tussen de kinderen op een versierde wagen genietend kon zij niet vermoeden dat zij een klein uurtje later het middelpunt van het zonovergoten Castellumplein zou zijn. Nadat de prijzen voor de winnaars van de optocht, de mooist versierde straat en het mooist in geel-rood uitgedoste huis waren vergeven werd zij –voor de meeste Valkenburgers Aty- naar het podium genodigd. De burgervader somde een reeks van activiteiten op waarom het Koning Willem Alexander had behaagd om mevrouw de Vries koninklijk te onderscheiden.

Haar verdiensten lagen vooral op het vlak van de plaatselijke journalistiek voor het magazine 'Zicht op Valkenburg' waar zij de initiatiefneemster van was en veel voor schreef. Net zoals voor het buurtblad 'Veldzicht' en het huis-aan-huisblad De Rijnsburger/Valkenburger. 'U was bij alle evenementen aanwezig en wilde altijd met uw pocketcamera de beste foto's maken', was een van de uitspraken van de burgemeester. Gedecoreerde richtte ook JIVAK op voor de kinderen in Valkenburg tijdens de vakantie periode. 'U regelde ook theatervoorstellingen voor de kinderen van de basisscholen om de culturele vorming te bevorderen en hebt zelfs Meneer Cactus naar Valkenburg gehaald', sprak Visser haar lovend toe. Het waren een aantal van meerdere eigenschappen en verdiensten van de vrouw die voor een groot publiek letterlijk en figuurlijk in het zonnetje werd gezet.

Valkenburgse

Aty voelt zich een echte Valkenburgse. 'Ik heb me veertig jaar in het verenigingsleven gestort. Maar ik was wel zeer verbaasd toen ik op het podium werd geroepen. Het is een goed geheim gebleven en ik had geen enkel vermoeden en ben zeer verrast dat ik de Koninklijke onderscheiding heb gekregen', blik zij blij op dit voor haar bijzondere moment terug.


Dune Uitvaartbegeleiding voor een persoonlijk afscheid

Advertorial n Afscheid nemen van een dierbare is altijd een emotioneel moment voor de nabestaanden. Als er iemand is die in deze moeilijke dagen een aanspreekpunt is en met veel respect, uiterste zorg en betrokkenheid alles regelt wat er bij een uitvaart komt kijken, is dat een grote steun. Marlène Kromhout heeft ervaring om op een passende wijze alle zorgen uit handen te nemen.

Door Piet van Kampen

Sinds kort is Marlène, woonachtig in Valkenburg, zelfstandig onderneemster. 'Het is best wel spannend', bekent zij openlijk. Zij weet echter hoeveel er voor de nabestaanden om de hoek komt kijken in dagen waarop er veel op hen afkomt. 'Mensen bijstaan is het mooie van dit beroep dat ik met passie uitoefen', vertelt de vrouw die al veel ervaring heeft opgedaan en weet hier op de juiste manier mee om te gaan. 'Het is vooral ook met raad en daad de mensen het vertrouwen geven dat ik hen de zorgen tijdens die dagen uit handen neem. Een goed afscheid doet recht aan de wensen van de overledene en ook aan de mensen die achter blijven. Zij moeten het gevoel hebben dat alles zal verlopen zoals het gewenst is. Belangrijk is ook dat ik hen goede nazorg geef'.

Vooraf adviseren

'Het is niet alleen tijdens de dagen na het overlijden om vooral de juiste steun en adviezen te geven, maar het is ook belangrijk om tijdens het leven vooraf al wensen kenbaar te maken', vertelt Marlène. 'Wil iemand gecremeerd worden of toch liever begraven? Het is fijn voor de nabestaanden als dit tevoren al bekend is en daarbij kan ik iedereen persoonlijk adviseren. Over uitvaartverzekeringen en allerlei aspecten die er bij een afscheid komen kijken. Mensen kunnen dit in vertrouwen op papier zetten en bij mij in bewaring geven'. Het is een tip van een vakvrouw. Dune Uitvaartbegeleiding is dag en nacht bereikbaar op 06 – 34817660 voor cliënten in de Duin- en Bollenstreek. Op www.dune-uitvaartbegeleiding.nl kunt u volledige informatie vinden. | Foto: Jadi Fotografie.

Afbeelding