Diabetes door veel zitten

Ook mensen die regelmatig sporten en als fit beschouwd worden, zouden door veel te zitten een vergroot risico op diabetes type 2 lopen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia gepubliceerd is en op De Maastricht Studie gebaseerd is.

In dat onderzoek werden meer dan achtduizend mensen, met en zonder diabetes in de leeftijdscategorie 40 tot 75 jaar uit Maastricht, jarenlang medisch gevolgd en onderzocht.

De behandeling van diabetes is gericht om de hoeveelheid suiker in het bloed binnen normale grenzen te houden.

Hierdoor verdwijnen klachten vaak en kunnen vervelende gevolgen op langere termijn voorkomen worden. Een goed lichaamsgewicht, een normaal cholesterolgehalte en een goede bloeddruk is daarbij heel belangrijk dus een behandeling van diabetes begint met een gezonde levensstijl.

Voldoende lichaamsbeweging, een verantwoord eetpatroon en matig alcoholgebruik kunnen nare gevolgen voorkomen.

Een streng dieet hoeft niet, goede voeding wel. Kies daarom voor gevarieerde maaltijden met groente, fruit en volkoren graanproducten.

Als mensen met diabetes type 2 afvallen en regelmatig bewegen, hoeven zij vaak geen medicijnen te gebruiken.

Soms is dit niet genoeg. In dat geval zal de dokter tabletten voorschrijven. Als dit niet voldoende is krijgt u een combinatietherapie van tabletten en insuline of gaat u uitsluitend insuline spuiten.

Insuline wordt bijna altijd met een insulinepen ingespoten. In Apotheek Rijnsburg liggen verschillende folders voor u klaar.

Bovendien kunt u oude geneesmiddelen en gebruikte naalden bij ons inleveren en krijgt u als service een nieuwe naaldenbeker mee. Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.