Verdraagzaam

Louis en ik wonen met veel plezier in Rijnsburg. We zijn al best aardig ingeburgerd, al zullen we nooit echte Rijnsburgers worden. Maar dat hoeft van ons ook niet. Onze roots liggen immers in Brabant.

Onlangs raakte ik in De Hoftuin met iemand aan de praat. Ik stond bij mijn fiets en groette een mevrouw. Aan mijn accent hoorde ze dat ik geen 'echte Rijnsburger' ben en we raakten aan de praat. In een paar minuten tijd kreeg ik een heel ander beeld van Rijnsburg. Een beeld waarin ik mezelf niet herkende, maar wat wel is gebeurd….Ik kon het me bijna niet voorstellen. Daarom wil ik dit gesprek graag met u delen.

Als ik dit verhaal zomaar ergens had gelezen, had ik het niet geloofd, omdat ik zelf niet die ervaring heb……..Een verhaal waarbij je denkt: dat kan niet waar zijn. Gebeurt dit echt anno 2018 in Rijnsburg? Een dorp dat het voornamelijk moet hebben van de bloemenhandel over de grens en dat in zijn lange geschiedenis onderdak heeft geboden aan verschillende vluchtelingen en hulpbehoevenden.

De dame waarmee ik sprak kwam uit Den Haag. Voor de liefde is ze naar Rijnsburg verhuisd. Zij woont samen met haar gezin tot volle tevredenheid hier. Toch heeft ze de nodige negatieve ervaringen gehad. Ze vertelde dat zij naar een bepaalde parfumerie was gegaan. Daar vroeg zij naar producten van een bepaald merk. Als antwoord kreeg zij: "Kan je dat wel betalen dan?" Ik kon het bijna niet geloven dat dit echt is gebeurd.

Maar dat is nog niet alles. Bij een winkel voor tweedehands spullen werd zij vanuit het niets aangesproken door een medewerker, die tegen haar zei: 'Waarschijnlijk versta je me niet, maar je komt hier niet om te pikken he? Er wordt hier al genoeg gepikt namelijk.'

Ik stond hiervan echt versteld. Hebben we dan niets geleerd van de geschiedenis? Blijkbaar wonen er mensen in Rijnsburg die zo onverdraagzaam zijn. Mensen die wat of wie ze niet kennen wantrouwen en veroordelen? Ik dacht dat ik woonde in een dorp waar mensen goed met elkaar omgaan. Dat het niet uitmaakt wie je bent, hoe je eruit ziet of waar je vandaan komt.

Blijkbaar is dat dus niet zo. Echt spijtig om te horen.

Ik liet haar ook weten dat ik 'gelukkig' niet zo een ervaring heb. Ik wenste haar toe dat dit haar niet meer zal overkomen. Misschien goed om toch eens over na te denken……..

Houdoe.