Heen en weer met de oude veerpont. | Foto: CvdS.
Heen en weer met de oude veerpont. | Foto: CvdS. Foto: C. van der Spijk

Open Monumentendag vol 'pareltjes'

omd n 'Het is zeer de moeite waard om in monumenten te investeren. Niet alleen omdat we er trots op zijn, maar ook om ze voor de toekomst voor onze gemeente te behouden. Monumenten verbinden mensen al generaties lang'.

Door Piet van Kampen

Met deze woorden opende burgemeester Cornelis Visser afgelopen zaterdag de Open Monumentendag op de Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk.

Dat monumenten ook bij de jongere generatie in trek zijn blijkt wel uit het feit dat jongeren zich graag in monumentale steden willen vestigen, is uit een onderzoek gebleken. Nu is de gemeente Katwijk met haar verschillende dorpskernen niet direct als een monumentale 'stad' aan te merken, maar er zijn voldoende markante panden en plekken die voor de toekomst met zorg behouden dienen te worden. 'Cultureel erfgoed dient goed onderhouden te worden', benadrukte de burgervader. Shantykoor Voor de Mast zong stemmige liederen waarna de aanwezigen zich op het graf waar veel zeelieden begraven liggen rond lieten leiden. Ook de grafkelder was opengesteld.

Bezoek uit de regio

De Open Monumentendag trok ook bezoekers uit de regio. Een van hen was Mieke Doets uit Oegstgeest. Op haar programma stond in ieder geval een bezoek aan molen De Geregtigheid. Zij was een van de vele bezoekers van dit beeldbepalende monument voor het Rijndorp. 'Ik heb de molen vaak gezien omdat ik als kind in de Rijnstraat bij mijn opa en oma logeerde. Nu wil ik hem ook van binnen zien. Ik ga meer dingen bekijken en ook naar het gemaal, dat lijkt me interessant.' Interessant was het gemaal zeker ook voor het echtpaar Piet en Gonny Koelwijn uit Noordwijkerhout. Zij waren zoals zo velen op de fiets geklommen. Ook voor hen was dit de eerste keer dat zij het gemaal van binnen mochten bekijken.

In Rijnsburg was vooral het beklimmen van de toren van de Grote- of Laurentiuskerk in trek bij veel mensen. Ondanks het bewolkte weer, was het uitzicht, na een stevige klim, schitterend. 'De vele treden van de smalle trappen was best wel spannend', liet een moeder weten, die met hulp van supposten haar kroost veilig boven en later weer beneden kreeg. In de kerk werd het orgel bespeeld en kon men de grafmonumenten in het midden van de kerk bekijken. Speciaal voor deze dag waren de vlonders verwijderd.

In Valkenburg maakten velen gebruik van de oude veerpont. Met mankracht werden vele fietsers, die de monumentenroute reden, overgezet van het Rijndorp naar Rijnsburg en weer terug.

Namens de organisatie liet de voorzitter van het Comité Open Monumentendag na afloop weten: 'Je merkt wel dat het jaarlijks iets verschuift want bezoekers kunnen lang niet alles op één dag bekijken. Het ene jaar is het op sommige plaatsen drukker dan het andere jaar. Het was in ieder geval weer een topdag met heel veel bezoekers', blikt hij met voldoening terug.

Meer op allesoverkatwijk.nl met video vanaf de toren.