Winnaars bij de paarden: Henk van der Nagel en Marit van Duijn met  Gies en Dakota. | Foto: CvdS.
Winnaars bij de paarden: Henk van der Nagel en Marit van Duijn met Gies en Dakota. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Ringrijden een van de tradities van de Mart

feest n De Valkenburgers zijn deze week in de ban van de Paardenmarkt. Vorig jaar werd de 1073ste markt afgeblazen vanwege zware storm en regen. Zo wordt de 1073ste editie deze week gewoon overgedaan.

Het begon vorige week vrijdag met de kinderloop en het bekende volleybaltoernooi in Het Dorpshuis. Een dag later stond 's middags het traditionele ringrijden door de Mar. Poststraat op het programma. Het weer zag er een beetje wisselvallig uit, waardoor er een magere opkomst was, zo liet de organisatie weten. Gelukkig bleef het tijdens de wedstrijd droog, en genoot het aanwezige publiek van de paarden en pony's met hun menners. Zij deden er alles aan om zo veel mogelijk ringen te steken. Bij de paarden was het leuk om te zien hoe Paul van de Boog en Peter Jongeneel, de oudste samen met de jongste deelnemer de strijd aangingen. Peter stak alsmaar mis, en Paul zette zijn paard stil onder de ring, zodat Peter misschien raak kon steken…..Helaas lukt dit niet. Maar de aanhouder wint want tot de laatste ronde reed Paul full speed onder de ring en stak Peter tóch nog raak.

Bij de pony's ging de eerste prijs naar Michelle Lens en Fleur de Best, met pony Blue. Fleur stak de ringen met een zeer hoog tempo raak. De prijsuitreiking vond later in de middag plaats in het clubgebouw van de Castellumruiters. Deze eer viel te beurt aan wethouder Sport en tevens loco-burgemeester Adger van Helden.