Arie en Betty blikken terug op hun 60 jarig huwelijk.| Foto: Piet van Kampen.
Arie en Betty blikken terug op hun 60 jarig huwelijk.| Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Arie en Betty vieren diamanten huwelijk

n 'Ik dacht daar zit ze' * 'Geven en nemen'

Trouw n Op 2 september 1958 schoven Arie van den Bosch en Betty van den Bosch- de la Mare elkaar op het Engelse eiland Guernsey de ringen om. Nu zestig jaar later blikken zij terug op een lange en gelukkige huwelijksweg.

Door Piet van Kampen

Hoe komt een geboren en getogen Rijnsburgse jongeman aan een Engelse bruid? 'Ik ging naar Guernsey om de Engelse taal een beetje te leren en werkte daar. Tijdens een dansavond zag ik haar en dacht daar zit ze', zegt de olijke bruidegom met een glimlach.

Zo ontmoette de man, die zijn hele leven in de bloemensector werkzaam was, zijn mooie bloem. Deze bloeit op haar leeftijd (80) nog steeds prachtig.

Na de verbintenis voor het leven verhuisde het stel naar de geboorteplaats van Arie (84). Hij verdiende bij diverse bedrijven de kost 'in de bloemen' en deed dit tot zijn pensioen aan toe. 'In het begin besteedde ik veel tijd om Hollands te leren, want het is een moeilijke taal', bekent de goedlachse bruid met een nog licht hoorbaar Engels accent. Hun eerste stekkie was bij de ouders van Arie aan de Langevaart waar zij tijdelijk inwoonden. 'Huizen waren in die tijd moeilijk te krijgen', licht de diamanten bruidegom toe. Na een paar jaar werd de weg terug naar Engeland gevonden om daar op het eiland Alderney verder in de bloemen te werken. Maar Holland lokte weer en daar werd het werk voortgezet. Via de Langevaart, de Spinozalaan en de Stephana van Rossumstraat vonden zij de woning in de Tulpenstraat waar zij nu nog lekker knus wonen. Het echtpaar werd verblijd met de zonen Stephen en Dennis en twee kleinkinderen.

Familieband

De Noordzee vormt geen barrière om af en toe de familie in Engeland op te zoeken en andersom komt men regelmatig naar Nederland om de mooie plekjes te bezoeken.

'We zijn ook naar familie in Canada geweest', vertelt het paar dat samen ook naar wedstrijden van Rijnsburgse Boys ging kijken. Had de heer des huizes hobby's? 'Geen tijd joh, vroeger had je lange werkweken', klinkt het veel betekenend. De echtgenote vulde haar uurtjes met fietsen, breiwerkjes en een puzzeltje leggen.

Het paar geniet nog zichtbaar van elkaar 'Dat we nog bij elkaar zijn zegt genoeg', glimlacht de bruidegom.

Zij hanteren beiden het zelfde levensmotto wat hen al zo lang aan elkaar bindt: 'Geven en nemen' zijn zij samen eensgezind. Het diamanten huwelijksfeest werd eerst samen met de kinderen tijdens een lekker etentje gevierd.

'Fase 2 is dat wij het binnenkort nog een keer met de hele familie vieren', blikt het diamanten paar vooruit.


Jeugd spaart 27.500 euro voor project in Peru

Acties n De jeugd van de Protestantse Gemeente in Rijnsburg spaart jaarlijks voor een goed doel. Het seizoen 2017-2018 werd er gespaard voor Stichting Pan de Vida.

Afgelopen zondag werd de opbrengst bekend gemaakt tijdens de jeugddienst in de Immanuëlkerk. Het thema was dankbaarheid en wat zijn we dankbaar voor het werk van de stichting en de opbrengst. Alle acties hebben samen 27.500 euro opgebracht, een geweldig bedrag.

In Peru leeft een kwart van de bevolking onder de armoedegrens, dat zijn 7,5 miljoen mensen! Voor veel kinderen is een ontbijt of warme maaltijd daarom niet vanzelfsprekend. De afgelopen jaren heeft Stichting Pan de Vida 40 kinderrestaurants opgezet om de kinderen en hun ouders in de armste wijken te helpen. Naast een gratis gezonde en voedzame maaltijd, wordt met de kinderen gebeden en wordt hen verteld dat zij in Gods ogen van grote waarde zijn. Door niet meer op straat te zoeken naar eten, ontstaat er tijd om naar school te gaan. Daardoor veranderen de levens van deze kinderen.

De stichting zet zich in om steeds meer zelfvoorzienend te worden. Dit doet zij door kleinschalige ondernemingen op te zetten. Zo runt een medewerker een eigen cassave-plantage en komen deze opbrengsten toe aan een kinderrestaurant. Op dit moment wordt de plantage gehuurd en dat kost veel geld. Met de opbrengst van de actie uit Rijnsburg is Pan de Vida in staat om één of meer plantages te kopen om zodoende nog meer projecten zelfvoorzienend te maken.


n Laudamus huldigt jubilarissen

trouw n Afgelopen zaterdag, 8 september, hield het koor Laudamus het Jaarfeest.

Traditie is om dan jubilarissen in het zonnetje te zetten. Dit keer waren dat Willeke Zwaan, voor 50 jaar lidmaatschap, waar ze al 25 jaar bibliothecaris is. Ook het bestuurslid Gerrit van Delft, 25 jaar lid van het koor, werd gehuldigd. Ook werd de dirigent Rob van Efferink gehuldigd. Hij is al 25 jaar aan het koor verbonden. Wethouder Corien van Starkenburg was aanwezig om de jubilarissen te feliciteren. De leden van het koor kijken terug op een feestelijke avond. | Foto: pr.

Afbeelding