De druivenpluk is begonnen. | Foto: pr.
De druivenpluk is begonnen. | Foto: pr. Foto: pr

Is 2018 een mooi wijnjaar?

In deze column ga ik in op de effecten van de mooie zomer op de wijnoogst. In de media is daar regelmatig aandacht aan besteed. Berichten vol voorspellingen, én de nodige onzin.

Bij Jinek waren Stan Beurskens (oenoloog, heeft verstand van het verbouwen van wijn) en Harold Hamersma (wijnschrijver) te gast. Ook hier werd gesproken van een mooie zomer, maar wel met meer nuance. De zomer is nog niet voorbij, de race is nog niet gelopen. De belangrijkste periode voor de druif zijn de laatste zes weken. Dan ontwikkelt de vrucht de meeste smaak en de mooiste aroma's. Regen en hagel kunnen tijdens die weken desastreus zijn. Een andere belangrijke factor is de nachttemperatuur: die moet in de laatste weken flink naar beneden. Dat is vooral belangrijk voor de aroma's in de wijn.

Tijdens de vruchtzetting in het voorjaar was het mooi zonnig en warm weer. Een probleem was echter dat er weinig tot geen regen viel. Voor wijngaarden die al wat ouder zijn is dat niet direct een probleem. De wijnstokken hebben een uitgebreid wortelstelsel dat wel tien meter diep gaat. Jonge stokken, met nog niet zulke ontwikkelde wortels, zijn gevoeliger voor gebrek aan water. De druiven zullen dit seizoen naar verwachting kleiner blijven, maar door de vele zonuren wel veel suiker bevatten. Hierdoor wordt de wijn geconcentreerd en zal zij een hoger alcoholpercentage ontwikkelen.

Vanaf half augustus is her en der de druivenpluk begonnen. Het is nog niet duidelijk wat de invloed van de warme zomer op de wijn zal zijn. Voor het maken van wijn zijn veel meer zaken van belang. Wel is het zo dat wijn maken in een warm jaar gemakkelijker is dan in een koud en nat jaar.

Wilt u meer weten over wijn en de invloed van het weer op wijn? Op 27 september start een nieuwe cursus wijnproeven. Tijdens de cursus komt ook het werk in de wijngaard aan de orde. Verder staan we stil bij het proces van wijn maken en leert u alles over de bekende druivensoorten en de belangrijkste wijngebieden. Tijdens zes avonden proeven we samen meer dan 40 verschillende wijnen. Voor meer informatie kunt u mij bellen of mailen.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

www.deoudekeuken.com
of zie facebookpagina


Afbeelding