Schrijfavond Amnesty International

Mensenrechten n Vrijdagavond 7 september wordt van 19 tot 20 uur aan de leestafel van "De Burgt" een schrijfavond gehouden van Amnesty International. Er kunnen brieven naar autoriteiten worden verstuurd waarin gevraagd wordt om op te treden tegen schendingen van mensenrechten.

Er zijn vergeleken met vroeger op het punt van mensenrechten veel verbeteringen te zien in de wereld. Ook de Nederlandse geschiedenis weerspiegelt dat. Eeuwen geleden werden mensen vervolgd en gedood omdat ze als heks werden bestempeld. Mensen die iets onwelgevallig zeiden over de autoriteiten kwamen op het schavot terecht. Tot in de negentiende eeuw was slavernij gewoon en de doodstraf is in 1870 afgeschaft. Maar nog niet alle landen zijn zover.

Er zijn nog steeds landen waar mensen vanwege hun overtuiging worden vastgezet of waar mensen worden gemarteld of vanwege hun seksuele geaardheid de doodstraf krijgen. Gelukkig zijn er organisaties die daartegen optreden. Amnesty International is zo'n organisatie en in ons land is iedereen vrij om daarvoor in actie te komen. Druppels op een gloeiende plaat zal menigeen zeggen. Amnesty gebruikt liever het beeld van de gestage druppel op de steen, die op den duur wordt uitgehold.

Meedoen aan de acties van Amnesty is niet moeilijk. dit kan via internet(www.amnesty.nl). Daarnaast kent Rijnsburg al tientallen jaren de schrijfacties van Amnesty International. Die actie zorgt ervoor dat iedereen op gezette tijden wordt herinnerd aan de strijd tegen mensenrechtenschendingen en dat het in Rijnsburg gemakkelijk is om daaraan mee te doen. Veel mensen in Rijnsburg doen dat door een schrijfabonnement af te sluiten. De brieven met enveloppen en postzegels worden dan 5 keer per jaar thuisbezorgd tegen vergoeding van de kosten. Opgeven voor een schrijfabonnement kan via email: elderingg@gmail.com. Bellen mag natuurlijk ook (4020815). Maar wie af en toe eens een brief wil schrijven is van harte welkom op de schrijfavond.

De brieven gaan deze keer naar China, Oekraïne en Egypte. In China wordt mensenrechtenadvocaat Jiang Tianyong onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Het gaat erg slecht met zijn gezondheid. Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne houden journalist Stanislav Aseev vast op verdenking van spionage. Hij kan hiervoor de doodstraf krijgen. De Egyptische vrouwenrechtenactiviste Amal Fathy sprak zich uit tegen seksuele intimidatie in haar land. Ze zit nu al bijna drie maanden vast. Haar gezondheid gaat hard achteruit.


Onderzoek naar betaalbaar wonen

Dunavie n en de gemeente Katwijk willen weten hoe het met de betaalbaarheid van het wonen onder huurders in de gemeente Katwijk is gesteld.

Kunnen huurders nog rondkomen? Welk deel van hun inkomen zijn huurders kwijt aan woonlasten? Daarom laten beide partijen een woonlastenonderzoek uitvoeren door Advies- en onderzoeksbureau Companen. In 2014 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd.

Companen benadert deze week de huurders van Dunavie per e-mail. Daarnaast is er voor huurders die geen e-mail krijgen de gelegenheid om vanaf vrijdag 7 september een vragenlijst op te halen bij het kantoor van Dunavie (op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur) of het gemeentehuis. In het onderzoek krijgen huurders vragen over hun woonlasten (zoals huur, gas, water, elektriciteit en gemeentelijke heffingen). Maar ook over andere zaken waar men geld aan uitgeeft en over zaken waarop men bezuinigt.

Deelname aan het onderzoek is volledig anoniem. De sluitingsdatum is 29 september 2018. In november / december worden de onderzoeksresultaten verwacht en kan men deze terugvinden op de website van Dunavie.

Deelname van zoveel mogelijk huurders is belangrijk om een goed beeld te krijgen van de huidige woonlastensituatie in de gemeente Katwijk. Onder de huurders die meedoen worden 5 cadeaubonnen verloot ter waarde van € 50,-. De resultaten dienen als input voor ontwikkelingen van de nieuwe woonvisie van de gemeente. Verder wordt er door Dunavie gekeken of het nodig is extra maatregelen te nemen om de betaalbaarheid van het wonen te verbeteren. Maar geeft het ook inzicht in de gewenste nieuwbouw voor de toekomst om aan de groeiende vraag naar woningen te voldoen.