Denise van Leeuwen in actie voor Venezuelaanse kinderen. | Foto: Mariska de Graaff.
Denise van Leeuwen in actie voor Venezuelaanse kinderen. | Foto: Mariska de Graaff. Foto: Mariska de Graaff

Denise van Leeuwen heeft passie voor muziek en kansen voor kinderen

De n Rijnsburgse Denise van Leeuwen is een veelgevraagd soliste in Nederland. Dit jaar trad ze onder meer op bij het Holland Festival en de Nationale Opera. Ook internationaal krijgt de klarinettiste bekendheid. Zo trad ze eerder dit jaar op met het bekende Venezolaanse orkest 'Simon Bolivar Symphony Orchestra' in Caracas. 'Een voorrecht' noemt ze de optredens.

Door Aad van Duijn

De ontmoeting met de muzikanten uit Venezuela dit voorjaar maakte indruk op de Rijnsburgse, die tegenwoordig in Den Haag woont. Ze zag de moeilijke omstandigheden waar deze jonge muzikanten in verkeren.

'In mei had ik het voorrecht om als solist bij het wereldberoemde Simon Bolivar Orkest te spelen tijdens het Europeo de Solistas-festival in Caracas. Mijn verblijf in Venezuela heeft een diepe indruk op mij gemaakt,' vertelt de bijna dertigjarige. 'Ik heb daar tevens '23 de Enero', een van de gevaarlijkste barrios (getto's) van Caracas, bezocht. Daar heb ik het doorzettingsvermogen van de bewoners van die wijk leren kennen: geen eten, amper twee uur per dag water, spelen op violen met maar twee snaren en zelfs een meisje dat zonder stok op haar viooltje toch fanatiek in het orkest 'meespeelde'. Ondanks deze moeilijke omstandigheden kwamen de musici-in-spe elke dag naar de repetitie om vol passie muziek te maken. Muziek van bijzonder hoog niveau.'

'Venezuela kent veel van die núcleos; veilige plekken in onrustige wijken waar muziekeducatie wordt gegeven.' Dankzij de organisatie El Sistema, die deze núcleos stimuleert en achter de daar georganiseerde muzikale vorming staat, kon zij contact leggen. Denise: 'El Sistema is een nationale organisatie voor jeugd- en kinderorkesten en -koren, opgericht met het idee te voorzien in systematische muziekeducatie.' Door de enorme crisis in Venezuela kampt de organisatie met grote materiaaltekorten. De muziekdocenten en beroepsmusici verlaten het land in de hoop op een betere toekomst elders.

Materialen

Het getuige zijn van het ontbreken van essentiële onderdelen van de instrumenten – zoals snaren, maar ook bijvoorbeeld een mondstuk voor een blaasinstrument – zette Denise ertoe om te werken aan een vorm van fondswerving. 'Concreet gaat het om het inzamelen van materialen, die opgestuurd worden. Ons doel daarbij is om de kinderen zonder belemmeringen muziek te laten maken.' Van een aantal relaties in Nederland krijgt Denise nu materialen aangereikt, die via een contactpersoon van de organisatie El Sistema direct bij de kinderen komt. 'Geïnteresseerden die mee willen doen, kunnen mijn contactgegevens op mijn site vinden,' geeft ze aan.

Het sturen van grotere sommen geld doet ze liever niet. 'De politieke situatie in Venezuela laat het niet toe om makkelijk met geld te werken. Met concrete spullen is er geen risico dat geldstromen in dit land ineens 'anders' geduid worden.'