Eenzaamheid komt voor bij oud én jong

Zorggroep n Katwijk. Is er iets hartverscheurender dan een omaatje langs de kassa te zien schuifelen en te weten dat het praatje dat ze net te gretig aanknoopt met de caissière het enige contact is dat ze vandaag waarschijnlijk heeft?

Dan denken wij: ach dat oudje……
En stiekem denken we daarbij dat eenzaamheid en oud zijn nu eenmaal vaak samengaan.
Maar ook valt het soms op dat er een groep jongens aan het voetballen is en er één op afstand verlangend staat te kijken. Dan beseffen wij dat niet alleen omaatjes in de supermarkt weleens eenzaam zijn maar dat eenzaamheid op elke leeftijd voor kan komen, dus ook bijvoorbeeld bij tieners.

Dat eenzaamheid niet alleen bijzonder vervelend, maar soms ook gevaarlijk kan zijn, blijkt uit recent onderzoek dat stelt dat eenzaamheid slechter is voor de volksgezondheid dan overgewicht en roken. Naast de geestelijke gezondheid (psychische klachten) kan ook de lichamelijke gezondheid in gevaar komen: eenzame mensen slapen slechter, lopen eerder de kans vroegtijdig te overlijden en lijden meer aan stress en depressie.

Er zijn meerdere vormen van eenzaamheid. Mensen zijn eenzaam als ze weinig familie of kennissen hebben. Er zijn ook mensen die heel veel sociale contacten hebben en zich tóch eenzaam voelen. Je bent dan weliswaar niet alleen, maar je voelt je soms wel eenzaam. Alleen is namelijk lang niet altijd hetzelfde als eenzaam. Er zijn mensen die veel tijd alleen doorbrengen en nauwelijks mensen om zich heen hebben, maar zich toch niet eenzaam voelen.
Zorgverleners zoals huisarts, praktijkondersteuner, diëtist, apotheker en fysiotherapeut komen in hun werk vaak in aanraking met eenzame mensen. Het is belangrijk dat zij open staan voor signalen die wijzen op eenzaamheid.

Mensen die eenzaam zijn kunnen proberen dit zelf te doorbreken door de buurvrouw/man op visite te vragen voor een kopje koffie. Ook kunnen zij deelnemen aan koffieochtenden of activiteiten die in elke wijk (of kerk) georganiseerd worden. Ook kan informatie gevonden worden op de website www.welzijnskwartier.nl.