Het 'oude' zwembad wordt zorgvuldig ontmanteld. | Foto Adrie van Duijvenvoorde
Het 'oude' zwembad wordt zorgvuldig ontmanteld. | Foto Adrie van Duijvenvoorde Foto: A. van Duijvenvoorde

Oude zwembad bijna helemaal hergebruikt

ontmantelen n Het oude zwembad Aquamar wordt de komende weken gesloopt. Slopen heet tegenwoordig ontmantelen; daar komt bijna geen sloopkogel meer aan te pas.

Zo'n sloopkogel van 500 kg of meer werd met een kraan meermaals tegen de gevels van het te slopen gebouw geslagen. Tegenwoordig worden gebouwen zorgvuldig uit elkaar gehaald en de verschillende materialen gescheiden en zoveel mogelijk hergebruikt. Zo ook het oude zwembad Aquamar.

duurzaam slopen

'In het sloopbestek voor het zwembad staan de eisen voor duurzaam slopen, waar de aannemer zich aan moet houden', laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 'Volgens deze eisen wordt het zwembad selectief ontmanteld en worden alle materialen zo veel mogelijk waar dat kan hergebruikt of hergebruik geschikt gemaakt.'

Dat houdt in dat de materialen bij de bron worden gescheiden en in aparte containers afgevoerd, zodat deze gerecycled kunnen worden. Milieubelastende stoffen, zoals asbest en tl-buizen, worden voorafgaand aan de sloop verwijderd en apart afgevoerd.

Zo'n 90 procent van de zwembadmaterialen wordt hergebruikt of geschikt gemaakt voor hergebruik, laat de woordvoerder verder weten. 'De milieubelasting wordt daardoor geminimaliseerd en de sloopkosten voor de gemeente beperkt.'

De sloop zelf staat onder toezicht van de gemeente en ingenieursbureau IDDS, die de sloop begeleidt. Dat bureau controleert de afvalstromen aan de hand van verplicht gestelde registratie van transport- en stortbonnen.

Steenachtig puin wordt geschikt gemaakt voor de toekomstige inrichting van het terrein of voor de wegenbouw, geeft de woordvoerder als voorbeeld van hergebruik.

Ze laat verder weten dat materialen van bedrijfsruimtes in het oude zwembad, zoals van kantoor en keuken, en spelmaterialen door het Sportbedrijf Katwijk zelf en verschillende lokale verenigingen worden hergebruikt. Dorpshuis Valkenburg krijgt bijvoorbeeld de boiler en zwem en poloclub Katwijk krijgt banken en gaat plaatmateriaal van oude kleedhokjes gebruiken in de clubruimte in het nieuwe zwembad.

Keuken- en horecameubilair gaat naar volleybalvereniging RVV en meubels van het zwembad worden door de Jeu de Boulevereniging Katwijk overgenomen.