Aankomst van Koningin Wilhelmina in een Dakota. | Foto Beeldbank Defensie
Aankomst van Koningin Wilhelmina in een Dakota. | Foto Beeldbank Defensie Foto: Beeldbank Defensie

Theatertent op strand met Dakota en optredens musicalsterren

Najaar n Het project 'Katwijk van Oranje', dat in het najaar in het zeedorp wordt gehouden, krijgt steeds meer vorm. Het project haakt in op de succesvolle musical Soldaat van Oranje, die al bijna acht jaar volle zalen trekt in de Theaterhangaar op het voormalig vliegkamp Valkenburg. Doel van het project is om bezoekers ook in het najaar naar onze kustplaats te trekken, het jaargetijde dat minder populair is dan de zomer.

Door de bezoekers maar liefst vijf weken lang, van zaterdag 13 oktober tot en met zaterdag 17 november, onder te dompelen in een 'Soldaat van Oranje sfeer' krijgen bezoekers een 'unieke ervaring', die ze niet snel vergeten en doorvertellen.

Zo'n ervaring is goed voor bezoek en herhaalbezoek - ook buiten het hoogseizoen - aan Katwijk, benadrukt Katwijk Marketing vorige week in een brief aan de horeca- en logiesondernemers in Katwijk.

De projectorganisatie onder leiding van Katwijker Willem Schonenberg heeft de afgelopen weken niet stil gezeten. Er worden zo'n twintig projecten uitgewerkt, die allemaal bedoeld zijn om de 'Soldaat van Oranje sfeer' in Katwijk aan Zee te brengen.

Zo komt er een theatertent op het Strandplein tegenover de Voorstraat, die onderdak gaat bieden aan een Dakota. Dat is het vliegtuig dat voor en na de Tweede Wereldoorlog in gebruik was bij de KLM en waarmee Koningin Wilhelmina samen met Prinses Juliana na de Tweede Wereldoorlog terugkeerden in Nederland. Daarbij werd en ze begroet door Engelandvaarder 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelhof Roelfzema.

Die theatertent wordt het bruisende hart van het 'Katwijk van Oranje'-project. Er komen daar optredens van onder andere de musicalsterren uit Soldaat van Oranje, maar ook van muziek– en zangverenigingen uit Katwijk. Het pad door de duinen voor de Boulevard wordt omgedoopt tot 'Erik Hazelhoff Roelfzema'-pad.

Draagkracht

De projectorganisatie doet nadrukkelijk een beroep op de Katwijkse winkeliers, restaurant, hotels, pensions en andere logiesverstrekkers om hun etalages en bedrijven aan te kleden met speciale Katwijk van Oranje-attributen.

Belangrijk voor het slagen van project is namelijk draagkracht. De organisatie doet ook een aantal suggesties, waarmee de ondernemers zelf mee aan de slag kunnen: hotelkamers de naam geven van bekende Engelandvaarders, gasten ontvangen met oranjebitter; afbeeldingen/teksten/persoonlijke verhalen van Engelandvaarders en verzetsstrijders op placemats of tafellopers.

Restaurants zouden Nederlandse, Engelse, Duitse en Oostenrijkse wijnen, biersoorten en gerechten op de kaart kunnen zetten, die verwijzen naar de landen, die een rol spelen in het verhaal van Soldaat van Oranje/ Engelandvaarders.

Andere activiteiten die uitgewerkt worden, zijn een duinwandeling naar restanten van de Atlanktikwall; boottocht naar Leiden met bezoek aan de universiteit en het 'zweetkamertje', films en foto over bijvoorbeeld Engelandvaarders in het Katwijks Museum. Engelandvaren (kanoën) in de branding.