Volgende week donderdag staat Sabrina Owel aan de start van het EK. | Foto: Jacqueline Jongnelen.
Volgende week donderdag staat Sabrina Owel aan de start van het EK. | Foto: Jacqueline Jongnelen. Foto: Jacqueline Jongnelen

Sabrina Owel volgende week aan de start EK Open Klasse Slalom

n 'Als ik geluk heb kom ik in de finale'

Griekenland n Als klein meisje stond ze al op skies en racete ze achter de boot van haar vader. 'Het is mij met de paplepel ingegeven', lacht de 31 jarige Sabrina Owel. Volgende week reist ze af naar Ioannina in Griekenland om daar mee te doen aan het Europese Kampioenschap Open Klasse Slalom.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Sabrina is opgegroeid in Valkenburg en woont sinds kort in Rijnsburg. In het dagelijks leven werkt ze als slager in het bedrijf van haar ouders op het Hoornesplein in Katwijk. Het leven van de Owels staat in het teken van skiën. 'In de winter reizen we regelmatig naar de alpen om daar te genieten van de vers gevallen sneeuw. Hoe meer sneeuw hoe beter', lacht Sabrina.

Maar zodra de sneeuw begint te smelten en het buitenwater weer wat warmer wordt, worden de waterski's tevoorschijn gehaald. 'We zijn lid van Waterski & Wakeboardcentrum De Rooye Plas in het Brabantse Handel. Daar rijd ik, vaak samen met mijn vader, een paar keer per week naar toe om twee keer een kwartier te trainen. Dat lijkt kort, maar zo'n training is heel intensief. Een baantje duurt ongeveer 17 seconden en daarbij gaan we 8 keer heen en weer. De boot gaat snel en het is heel dynamisch. Het kost dan ook veel kracht en energie', legt Sabrina uit, die deel uit maakt van het Nederlands team. Bij het slalom skiën is het aantal boeien bepalend en de lengte van de lijn. Sabrina hierover: 'Je moet 6 boeien halen. Daarna wordt de lijn steeds korter. Je begint met een lijn van 16 meter, waarbij de boot 55 km per uur vaart. Elke lijn heeft een andere kleur. De kenner ziet in een oogopslag de lengte van de lijn. Hoe korter de lijn, hoe sneller het allemaal gaat'.

Dit seizoen probeert Sabrina haar techniek en houding op de skies te verbeteren. 'Dit is best lastig omdat ik al jaren op een bepaalde manier met deze sport bezig ben. Bepaalde dingen zijn er ingeslopen. Nu probeer ik meer langer vooruit te blijven kijken en zo rustiger om de boeien te skiën. Door hier aandacht aan te besteden, wil ik verder komen op lijnlengte. Ik zit nu op 12 meter'.

Dit seizoen heeft Sabrina haar Nederlands Kampioenschap geprolongeerd. Ook heeft ze het Nederlands record uit 1997 geëvenaard. Haar doel is om een record op eigen naam te zetten.

Of dit volgende week donderdag 6 september tijdens het EK in Griekenland gaat lukken? 'Ik ga er heen omdat ik het leuk vind om mee te doen en natuurlijk ga ik zo goed mogelijk mijn best doen. Ik moet 12 meter uitskiën. Het deelnemersveld is sterk. Als ik geluk heb kom ik in de finale. Dat zou al heel gaaf zijn'.


Paardenmarkt en de Valkenburgs kerken

Ontmoeten n De markt der markten komt er weer aan. Want zo is er natuurlijk maar één.

Al eeuwenlang ontmoeten mensen elkaar in ons unieke dorp en voor even lijkt Valkenburg weer het centrum van de wereld. De paardenmarkt: hier werden in de loop van de tijd ontelbaar veel paarden verhandeld, maar even zo vele relaties geboren en vriendschappen gesloten. Nieuws over Koninklijke huwelijken, oorlog en vrede, maar ook van heel persoonlijke aard werd uitgewisseld en besproken.

Als de drie Valkenburgse kerken (Hervormde Kerk, Gereformeerde Kerk 'De Goede Herder' en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt 'De Lichtbron') zien wij onszelf als gemeenschappen waar ook belangrijk nieuws wordt gekoesterd en doorverteld. Wij hebben de Bijbel leren zien als een boodschap waar je echt blij van wordt. En we zouden dat blij-makende nieuws graag willen delen met alle bezoekers van de Paardenmarkt. Wat we u verder willen aanbieden is een stukje gastvrijheid, een kop koffie te drinken of wat soep te nuttigen.

'De Goede Herder' aan de Hoofdstraat 35, stelt op woensdag 12 september opnieuw haar kerkgebouw ter beschikking tijdens de Paardenmarkt. Van de drie kerken in Valkenburg zullen daar de hele dag mensen aanwezig zijn om u te ontvangen, de weg te wijzen, een praatje te maken of een kop koffie in te schenken.

Programma

11.00 uur: Kerk open: koffie, thee en limonade met iets lekkers staat klaar. 11.00 - 16.00 uur: In de grote zaal van "Het Trefpunt" de tentoonstelling: "Bijbelse kunst door het oog van een naald", Wandkleden (Quilts) gemaakt door Rieteke Hoogendoorn.

11.00 - 16.00 uur: Muziek in de kerk en mogelijkheid tot het aansteken van een kaarsje.
12.30 uur: soep en brood. Graag tot woensdag de 12e.


Spreekuur vrijwilligerswerk

Welzijnskwartier n Onze gemeente telt ca. 400 organisaties die met vrijwilligers werken, op school, in de sport, cultuur, bij belangenorganisaties, creatieve verenigingen, etc.

Bent u geïnteresseerd in vrijwilligerswerk maar weet u nog niet goed wat er allemaal mogelijk is?

Kom dan naar het inloopspreekuur van Welzijnskwartier Vrijwilligers Informatiepunt in de Brasserie van het Dorpshuis in Valkenburg. Tijdens dit spreekuur is er een medewerker aanwezig om te helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk.

Het inloopspreekuur in Valkenburg gaat van start in september en zal iedere eerste donderdag van de maand gehouden worden van 10.00 tot 12.00 uur. Bent u op zoek naar meer informatie over vrijwilligerswerk? Of bent u benieuwd naar leuke vrijwilligersvacatures? Kom gerust eens langs. Donderdagmorgen 6 september a.s. zijn wij voor het eerst in de Brasserie aanwezig. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken op een ander tijdstip. Neem dan contact op via mail: vip@welzijnskwartier.nl of telefoon: 071 - 4033323.