Nederlanders bewegen meer

Volgens een rapport van de Europese Commissie fietst, wandelt, tuiniert of zwemt 80 procent van de Nederlanders wekelijks. Dat is het meest van alle Europeanen, waaronder het gemiddelde op 44 procent ligt.

In het onderzoek werd een onderscheid gemaakt tussen recreatief bewegen en sporten. Op het gebied van wekelijks sporten scoort Nederland ook goed, met 56 procent ten opzichte van 40 procent gemiddeld in Europa. Alleen in Zweden, Denemarken en Finland ligt dit percentage hoger.

Ouderen doen er goed aan om balansoefeningen te doen. Mensen die weinig bewegen hebben een grotere kans op aandoeningen zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Met name hart- en vaatziekten kwamen vaker voor. Volgens de nieuwe norm zou iedereen 2,5 uur per week matig intensief moeten bewegen. Dit zou bijvoorbeeld ook wandelen of fietsen kunnen zijn.

Uit onderzoeken blijkt dat meer bewegen zelfs nog beter zou kunnen zijn. In ieder geval is het ook belangrijk om niet te zwaar te worden.

Overgewicht is immers een belangrijke factor in het ontstaan van chronische aandoeningen. Vooral bij kinderen, maar zeker ook bij volwassenen, betekent dit dus minder televisie kijken en minder achter de computer zitten.

De 5 regels van het voedingscentrum zijn handig als u zich afvraagt wat goede voeding is:

1. Eet gevarieerd

2. Eet niet te veel en beweeg

3. Gebruik minder verzadigd vet

4. Eet volop groente, fruit en brood

5. Ga veilig met voedsel om

Goede voeding en veel bewegen blijken dus nog steeds de sleutel te zijn tot het voorkomen van chronische aandoeningen. Wilt u meer informatie over goede voeding, kom dan eens langs bij Apotheek Rijnsburg aan de Graaf Florislaan 9.