Respect

Zelden is dit woord zoveel gebruikt als de afgelopen dagen. Diep, diep, diep respect voor zwemmer Maarten van der Weijden die afgelopen weekend ruim 2,5 miljoen euro bij elkaar wist te vergaren met zijn Elfsteden zwemtocht. Hij moest helaas na 163 kilometer zijn tocht staken omdat hij te ziek was om verder te zwemmen, maar hij deed het toch maar. Maarten, ooit zelf getroffen door kanker zwom het geld bij elkaar voor KWF Kankerbestrijding. Maarten, wat een prestatie. Denk daar eens aan als over ruim een week de KWF collectanten weer bij u langs komen voor een bijdrage. Laten we er met z'n allen voor zorgen dat Maartens unieke zwemtocht nog meer glans krijgt. Want ja dat verdient hij.

Maarten zwom de tocht op vrijwillige basis. Steeds minder mensen zijn daar voor te porren: vrijwillig iets doen voor een ander. Clubs, verenigingen, religieuze instellingen… ze luiden steeds vaker de noodklok. Of het nu gaat om een vrijwilligersfunctie bij een museum of voetbalclub, een zorginstelling, overal komen organisaties mensen te kort. Ook hier in Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg. Zo hoorde ik dat er tijdens de OV Feestweek verschillende activiteiten werden ondersteund door jongeren afkomstig uit Amstelveen. In Katwijk werd vorige week maandag het strand schoongemaakt door ruim 150 vrijwilligers. De wethouder die de schoonmaakactie opstartte kreeg het schaamrood op de kaken toen duidelijk werd dat niemand van de schoonmakers uit de KRV-dorpen afkomstig was. Wel een hele zomer op het strand liggen bakken, maar een paar uurtjes de handen uit de mouwen steken, nee dat liever niet. In september starten weer heel wat clubs op. Sportclubs, gezelligheidsclubs, verenigingen, kerkelijk werk. Bij tal van die organisaties kunnen ze heel goed nieuwe man/vrouwkracht gebruiken. Aan al die mensen die hun dagen en avonden slijten op de sociale media zou ik willen zeggen: Maak uw vingers eens los van dat toetsenbord of dat schermpje. Stop met commentaar geven en kom in beweging. Get a life!

Op Facebook was de Brouwerstraat weer eens 'trending topic'. Een auto had een vrachtwagen ingehaald over de stoep. Mag dat? De politie zou daarnaast fietsers adviseren om de stoep te gebruiken als rijwielpad. Het lijkt me erg sterk maar hoe dan ook de onrust over de 'onveilige' Brouwerstraat is weer helemaal terug. De straat werd enkele jaren terug heringericht en je zou er, volgens de gemeente, echt voor je plezier gaan fietsen. Fietsers zijn er hun leven niet zeker en geparkeerde auto's moeten het ook vaak ontgelden. De gemeente (politiek) is n.l. nog steeds in afwachting van een verkeersonderzoek. De uitkomst daarvan… ach laat me raden. Brouwerstraat bewoners, sterkte.

Reageren?
uicatcher@gmail.com