Afbeelding
Foto: pr

De Spar

Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Tijdens een fietstochtje op zoek naar huizen met een naam erop, zie ik op het huis aan de Voorhouterweg 75a de naam 'de Spar' staan. En toevallig is Fietje van der Meij buiten bezig. Ze woont er samen met haar man Sam sinds 2015. Ik mag een keertje langskomen om meer te weten te komen over de huisnaam en we maken een afspraak.

Noors

Zelf een huis laten bouwen was in eerste instantie niet de bedoeling. Maar door een samenloop van omstandigheden besloten Sam en Fietje om dat te laten doen. Ze kozen voor een huis in Noorse stijl. En daar horen natuurlijk sparren bij. Er zijn dan ook drie sparren in de tuin geplant.

Sam vertelt: "Mijn vader startte in 1937 een kleine buurtwinkel aan de Oegstgeesterweg. Sinds 1940 was hij franchisenemer van supermarktketen SPAR. Ik ben bij hem in de zaak gegaan en later kwamen mijn zus Wil en zwager Dick erbij. Na een lange SPAR-periode sloten we ons bij andere formules aan, uiteindelijk werd het Albert Heijn. En eigenlijk hadden Fietje en ik vooraf niet bedacht om ons huis een naam te geven, maar we vonden het wel een mooi idee om het 'de Spar' te noemen. Aan de ene kant ter nagedachtenis aan mijn vader, aan de andere kant vanwege de sparren."

Fietje voegt toe: "Ja, en zelfs voordat ons huis er stond, was het logo al getekend en het bord al klaar! Sam heeft het zelf vervaardigd, met hulp van zwager Gerrit."

Energieneutraal

Ik zeg tegen Sam en Fietje dat ik het een erg mooi huis vind. Er hangt een ontspannen sfeer en je waant je op vakantie in Noorwegen. De houten veranda achter het huis draagt daar zeker ook aan bij. Ze vertellen dat hun huis helemaal energieneutraal is. Zo zorgt bijvoorbeeld een bodemwater warmtepomp voor de verwarming van het huis, zijn de buiten- en binnenmuur van hout en bestaat de isolatie ertussen uit gerecyclede katoenvezels zoals oude spijkerbroeken. Vanzelfsprekend liggen er zonnepanelen op het dak en het dak van de schuur is bedekt met sedum. Ik krijg een uitgebreide rondleiding in 'de Spar' en snap heel goed dat het echtpaar Van der Meij er met veel plezier woont.

Heeft u informatie over een huisnaam? U kunt Agnes bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.