Eindelijk regen

Velen hebben er naar gesmacht. Na weken tropische hitte afgewisseld met warme dagen en nachten was het vorige week zover. De verkoelende buien waar heel veel mensen aan toe waren. Maar waarom vielen ze nu precies midden tijdens de Rijnsburgse feestweek? Kon dat lage drukgebiedje niet nog een week boven Engeland blijven liggen….vraag je je dan af. Nee, de regen kwam met bakken uit de hemel en daarbij werd donderdag ook nog eens code oranje door het KNMI afgegeven. Reden voor de organisatie om het Koekoekfestival af te lasten. Gelukkig kon het kindercorso doorgaan. En ook 's middags haalde menigeen een nat pak bij het Tonnetjesteken en later bij het Boegsprietlopen. Tijdens de live uitzending van 'I love Katwijk' en 'allesoverkatwijk.nl' had de spiksplinternieuwe Rijnsburgse wethouder Corien van Starkenburg haar collega Adger van Helden uitgenodigd om samen aan het ludieke spel mee te doen. Misschien had Van Starkenburg spijt van haar enthousiasme, maar Van Helden wilde de uitdaging graag aan gaan. En zo stonden ze 's middags op het Koomansplein en stapten ze in het stoeltje. Met de ruggen tegen elkaar en de stok in de aanslag. Natuurlijk kregen beide een plens water over zich heen. Hilariteit alom: bij het publiek maar ook bij het tweetal zelf.

Een paar uur later begon het vanuit het niets opeens stevig te waaien en daarbij ook flink te regenen. De voorspelling van het KNMI was wellicht iets te voorzichtig, maar als organisatie heb je te maken met regelgeving en veiligheid. Het weer blijft immers ongrijpbaar en niet voor 100% te voorspellen. Gelukkig waren de weergoden zaterdag goed gezind en genoten velen van de Flower Parade 'Around the World'. Een reislustig thema welke door het publiek langs de kant van de weg enorm werd gewaardeerd. 's Avonds kwam er aan de Feestweek met de Taptoe en een knallend vuurwerk een einde aan een lange week bomvol activiteiten. Met dank aan het bestuur van de Oranje Vereniging en al haar vrijwilligers.

Een klein punt van kritiek was halverwege de week op social media te lezen. 'Waarom wordt er zo weinig gedaan voor de kinderen onder de 18 jaar. Er was alleen op maandagavond een feest op het plein met DJ Stan. Natuurlijk kunnen ze naar de kermis, maar dat kost best een hoop geld. Uit de discussie bleek dat juist het verschil in leeftijd van deze kinderen het moeilijk maakt om iets te organiseren. Kinderen van 11, 12 jaar vinden de muziek van K3 leuk en spelen verstoppertje; maar als je 15, 16 jaar bent, vind je heel andere muziek leuk. Waarom kan de Go Go niet elke avond open? Vorig jaar was er een schuimparty in de feestweek, maar was het animo zeer laag. Iedereen is het er over eens dat het best moeilijk is, maar wel dat er iets moet komen. En daarover wil men graag in gesprek met de Oranje Vereniging.

Houdoe.