Afbeelding
Foto: pr

Wie maakt Katwijks Mooiste Natuurfoto 2018

Meedoen n Nog tot en met 15 september is het mogelijk om foto's in te sturen voor de wedstrijd Katwijks Mooiste Natuurfoto. Er zijn twee categorieën: jeugd en volwassenen. Katwijks Mooiste Natuurfoto 2018 wordt georganiseerd door Natuurcentrum Katwijk, in samenwerking met Kruyt.nl, DNatuur en NatureAll.

Na het succes van de vorige twee jaren organiseert Natuurcentrum Katwijk ook dit jaar de wedstrijd Katwijks Mooiste Natuurfoto. De Katwijkse natuur is prachtig en velen weten die natuur heel mooi vast te leggen. De organisatie en jury waren vorige jaren verrast door de hoge kwaliteit van de ingezonden foto's, en ook dit jaar verwacht Natuurcentrum Katwijk veel mooie foto's uit de Katwijkse natuur. Jurering gebeurt door een vakjury en door publieksstemming.

Naast 'eeuwige roem', een expositie van genomineerde werken en een lezing van een professioneel natuurfotograaf zijn er dit jaar ook waardebonnen te winnen. De winnaars van de volwassen- en de jeugdcategorie ontvangen deze keer een waardebon van SONY van 250 euro, de nummers twee 150 euro en nummers drie 100 euro. De bonnen kunnen gebruikt worden bij Foto Kruyt. Bovendien krijgen alle genomineerden en winnaars de tentoongestelde afdruk van hun foto mee op de dag van de prijsuitreiking, eind oktober.

Elke deelnemer mag maximaal drie eigen natuurfoto's insturen. De foto's moeten gemaakt zijn in of in de directe omgeving van Katwijk, tussen september 2017 en september 2018, en moeten te maken hebben met natuur en landschap. De deadline voor het insturen van foto's is 15 september 2018.

Via het formulier op de website (https://natuurcentrumkatwijk.nl) kan men de foto's inzenden. Voor inspiratie, inzending en het delen van foto's zie de webgallery op deze website. Het duurt ongeveer een week voordat ingezonden foto's hier verschijnen.


Katwijkse kinderen te dik

Onderzoek n Ruim een op de vier kinderen in Katwijk is te zwaar of te licht. Dat blijkt uit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) Monitor van juni 2018 van de GGD Hollands Midden.

Het percentage kinderen in Katwijk dat te zwaar is (15 procent) ligt ruim boven het gemiddelde van de regio Hollands-Midden (11 procent). Deze regio omvat de Duin- en Bollenstreek en de Leidse en Alphense regio. Binnen deze regio heeft Katwijk de meeste kinderen met overgewicht. Ondergewicht komt hier dan weer relatief weinig voor: 11 procent, twee procent onder het regionale gemiddelde.

De cijfers zijn gebaseerd op het jaar 2017. De GGD meet het gewicht van kinderen als ze de leeftijd van 2, 3, 5/6, 10/11 en 12 tot 14 hebben bereikt. Onder- en overgewicht is volgens de GGD niet gelijk verdeeld over deze leeftijdsgroepen: een ongezond gewicht komt het vaakst voor onder de 12- tot 14-jarigen, een gezond gewicht het vaakst onder de driejarigen.

Goed functioneren

De GGD keek ook of kinderen mentaal goed functioneren. Katwijk doet het goed op dat vlak met 82 procent – een procent boven het gemiddelde. Deze cijfers zijn gebaseerd op een vragenlijst die de kinderen moesten invullen. De GGD kan kinderen met sociale problemen helpen door bijvoorbeeld weerbaarheidstrainingen op basisscholen te stimuleren.

De Gezondheidsdienst onderzocht ook hoeveel driejarigen naar een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf gaan, als indicatie van de contacten van kinderen buiten hun eigen kring. Met 84 procent scoort Katwijk ruim boven het gemiddelde van 71 procent.

Uit de cijfers blijkt verder dat weinig gezinnen in Katwijk schulden hebben of moeite hebben met rondkomen: 5 procent, de helft van het regionale gemiddelde. Dit percentage is volgens de GGD een goede indicator voor de mate waarin kinderen kunnen participeren in de samenleving.

Desondanks is het aantal kinderen dat wekelijks deelneemt aan sportieve activiteiten aan de lage kant. Met 86 procent scoort Katwijk aanzienlijk lager dan omliggende gemeenten als Oegstgeest en Noordwijkerhout (95 procent), Leiden en Noordwijk (92 procent).

Uit de JGZ-monitor 2014-2015 bleek ook al dat relatief veel kinderen in Katwijk te zwaar zijn. De laatste jaren zijn er verschillende initiatieven gestart om het overgewicht terug te dringen. Zo is de gemeente Katwijk sinds 2013 aangesloten bij de landelijke JOGG-beweging. JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en richt zich op meer bewegen en een beter voedingspatroon.


Duitse gasten naar de Flowerparade

Om 05.00 uur in de ochtend vertrok de bus uit Siegen om zich om 10.30 uur te melden bij Camping Koningshof in Rijnsburg.

Hier werd van een heerlijke lunch genoten waarna de gasten naar de tribune togen om het Rijnsburgs bloemencorso te bewonderen. De parade met als thema 'All around the World' werd met grote verwondering bekeken door de gasten uit de Partnerstad. In de stoet reed ook een praalwagen mee met als landtitel 'Duitsland'. Een prachtig geheel met een heus vakwerkhuisje tussen de bloemstukken. Een prachtige dag voor alle aanwezigen uit Partnerstad Siegen. | Foto: pr.