n Naamsuggesties voor nieuwe woonwijk Valkenburg

reacties n De redactie van deze krant deed vorige week de oproep aan lezers voor suggesties voor de nieuw te bouwen woonwijk op voormalig Vliegkamp Valkenburg.

Willem van der Plas vindt 'Vliegkamp' de beste keus. De aanduiding Valkenburg kan wat hem betreft worden weggelaten. Hij somt daarvoor een aantal redenen op. Die naam is 'kort, krachtig en refereert aan een bijzondere periode in de geschiedenis van Katwijk. De tijd dat wij nog een belangrijk deel uitmaakten van de zeestrijdkrachten en de luchtverdediging in Nederland'.

Het marinevliegkamp was volgens hem ook van belang in de economisch groei van de gemeente. 'Door dit vliegkamp is ook in de jaren 50 de wijk 'Molenblok' ontstaan, waar veel hier gelegerd personeel met hun gezinnen werd gehuisvest. Oorlogshelden, zoals Schout bij nacht Den Hollander en Engelandvaarder Peter Dourlein, drager van de Militaire Willemsorde, woonden er met hun gezin'. Aan de inzet van op het vliegveld gestationeerde vliegtuigen en helikopters hebben later vele mensen, tijdens reddingen en reddingspogingen, hun leven te danken.

Als er de voorkeur is voor een historische naam, dan heeft Van der Plas ook nog wel een aantal suggesties. Zoals het Middeleeuwse 'Camp', een algemene naam (achtervoegsel) die voorkomt bij gebieden als Cruiscamp, Burgravencamp, Gasthuiscamp, Cloestercamp, Velschkamp, Heyntgenkamp, Gijsbrechtscamp, Zweghecamp en Regenboogscamp. 'Deze gebieden staan beschreven in de Historische Atlas van Katwijk en Valkenburg – Middeleeuwen, samengesteld en uitgegeven door D. Parlevliet (2018)', meldt Van der Plas.

De naam 'Camp' kan volgens hem ook worden gezien als referentie naar het Romeinse legerkamp dat in Valkenburg was gevestigd. Andere historische namen zijn volgens Van der Plas: 'Luttige Geest (vermeld in de oude kaarten en refereert van grondsoort, arm(oedig)e geestgrond); Hofweide (refereert naar het gebied waar het Kasteel van de Graven van Holland gestaan heeft. Er zijn ook namen die volgens hem algemeen bekend zijn: Meent, (De) Drift' (denk aan Maal Drift), Hoegeland, Kneppel, Woert, Sonnevelt, Opt Meer, Cooltuin, De Broek en Broekpolder.

Heleen de Vreugd-Herbert vindt een verwijzing naar de Romeinse tijd in combinatie leger toepasselijk voor de nieuwe wijk: Castra (= Romeins legerkamp), ook wel Castra Vetera (: het oude kamp in Latijns). De straten zouden volgens haar vernoemd kunnen worden naar types van vliegtuig en helikopters, naar vliegers of Engelandvaarders.

Lezer H. Smit noemt 'MVKV' als naam voor het nieuwe dorpsdeel. 'Vat alles in één naam samen.' 'Vroeger hadden wij het altijd over het vliegveld. Waar nu de schotse hooglanders grazen, huurde mijn vader land. Het was schitterend om de Spitfires te zien scheren en duiken in de lucht', haalt Jan Vooijs uit de Katwijkerbroek herinneringen op.

'Alleen al om die gedachte levend te houden, is er maar een naam: Het Oude Vliegveld. Daar kan iedereen zijn eigen fantasie en historie in vinden. En voortleven.'