HITTE

Ik denk dat er zelden zoveel gesproken is over het weer als de afgelopen weken. Ook Rijnsburg heeft zichtbaar te lijden van het extreme zomerweer. Op talloze plaatsen in ons dorp staan bomen en struiken er in een totaal verdorde toestand bij. Vooral veel jonge aanplant heeft het niet gered. Oude bomen staan er nog vaak goed bij en hopelijk blijft dat ook zo. Opmerkelijk is dat de kleurige en fleurige bloembakken aan de lantaarnpalen en op de bruggen het wel goed blijven doen. Dat zal wel te maken hebben met nathouden. Maar waarom is dat niet gelukt bij die enorme plantenbak op het Noordeinde. Een echte fraaie entree van ons dorp is dat beslist nu niet. In buurgemeente Noordwijk is het iedere ochtend filerijden op de Beeklaan vanwege een tankauto die daar de bermplanten water geeft en veel planten zijn daardoor gered. Welllicht een idee om daar eens over na te denken want er zullen veel meer van deze hete zomers komen. Wat de entree van Rijnsburg betreft: gelukkig hebben we Rijnsburger Cor van Duijn die voor de brug over het kanaal een compleet park aan de overkant van zijn huis heeft laten aanleggen. Landzicht heet het. Cor's uitzicht. Wat een welkom. Hadden we maar meer van zulke dorpsgenoten.

Volgens de weerberichten gaan we afscheid nemen van de hitte maar of het vandaag, de dag dat de Rijnsburger bij u de deurmat valt, een kletsnatte dag wordt is niet te hopen voor de mensen van de Oranjevereniging. Twee jaar geleden verzopen we haast op de feestweek donderdag en dat gun je de organisatie, die al een jaar met deze feestweek bezig is, toch echt niet. Dus wat mij betreft: laat de buitjes maar komen, maar wel 's nachts.

Vrijdag 10 augustus vieren we de 1043ste geboortedag van ons dorp. Dat ving ik maandagavond op toen ik een gids van het Genootschap Oud Rijnsburg over ons dorp hoorde vertellen. En wat is er een hoop gebeurd in die ruim 1000 jaar. Wat is dit dorp ook gegroeid. Zeg maar geƫxplodeerd de afgelopen honderd jaar. De bevolking is verviervoudigd. Dat is ook duidelijk te zien aan de woningbouwprojecten die momenteel worden uitgevoerd. Ik spreek nog wel van een dorp, maar met al die nieuwe mensen erbij gaan we langzamerhand richting een stad. Het wordt drukker en drukker. Opmerkelijk is dat ondanks de groei van de gemeente ons winkelcentrum niet groeit. Neen, sterker nog, het winkelaanbod verschraalt.

Tenslotte: felicitaties voor de Protestantse Gemeente Rijnsburg die de afgelopen maanden De Voorhof heeft laten moderniseren. De "huiskamer van Rijnsburg" ziet er weer fraai uit. Complimenten aan o.a. binnenhuisarchitecte Marco Voshol maar ook aan de talloze mensen die de klus hebben geklaard. Beheerder Wim de Winter en zijn team: Succes toegewenst.

Reageren?
uicatcher@gmail.com