Charlotte van der Plas tijdens een optreden. | Foto: Marcel van den Broek.
Charlotte van der Plas tijdens een optreden. | Foto: Marcel van den Broek. Foto: Marcel van den Broek

Valkenburgs zangtalent op weg naar Royal Academy in Londen

carrière n De Valkenburgse Charlotte van der Plas (23) is op weg naar een carrière in musicals. Ze heeft daarin haar eerste succesvolle schreden al gezet. Tijd voor de vervolgstap en die is naar de andere kant van de Noordzee, waar ze haar master wil doen op de afdeling Musical Theatre aan de prestigieuze The Royal Academy of Music in Londen.

Door Piet van Kampen

Daar wil ze zich een jaar lang tussen collega's uit de hele wereld verder in het vak te bekwamen. De academie neemt per jaar dertig (musical)talenten aan en Charlotte is, na veel audities in Londen, aangenomen. Heel bijzonder. Nu het geld nog.

Muzikale moeder

Charlotte werd op jeugdige leeftijd al geïnspireerd door haar moeder Inge, die piano en orgel speelde, en in een band speelde. 'Ik zong thuis al mee met mijn moeder', zegt de enthousiaste dochter; het zit min of meer in de genen. Charlotte ging naar het Adelbert College in Wassenaar. 'Eigenlijk wilde ik arts worden', bekent ze, maar dat werd 'm dus niet. 'Ik focuste me op zingen'. Op haar vijftiende nam zij deel in de theatergroep op de school en dat betekende het begin wat mogelijk een hele mooie carrière kan gaan worden.

Het jeugdige talent werd aangenomen om in Tilburg de studie Muziektheater aan Fontys, de Hogeschool voor de Kunsten te gaan studeren. Vier jaar lang stortte zij zich er vol passie in, nadat zij veel audities had ondergaan.

'Van de 550 aanmeldingen die er elk jaar zijn worden er per jaar maar tien aangenomen en daar hoorde ik in 2014 bij', vertelt Charlotte trots. 'Zonder zangles ben ik de eerste audities in gegaan, dat was wel heel bijzonder'. Ze werd in februari van dat jaar uitgenodigd om in Tilburg tijdens het Kruikenconcert te komen zingen, een muzikaal festijn waar onder andere ook Guus Meeuwis en Karin Bloemen optraden. 'Ik was onbevangen en het ging heel goed en werd door het publiek op handen gedragen', blikt zij meer dan voldaan terug op de eerste kennismaking met het grote publiek.

Eindexamen

Zoals elke student aan het eind van een leerperiode examen moet afleggen of een scriptie dient te maken was het voor Charlotte een uitdaging om een voorstelling te maken. Eind mei van dit jaar werd de musical 'Duet for One' opgevoerd.

'Ik heb diverse theaterteksten bij elkaar gezocht, vertaald, de regisseur zelf gekozen, de muziek erbij gezocht en het lichtplan gemaakt. Het was mijn eindexamen waar ik Cum Laude voor ben geslaagd. Het was te gek om zelf een muziektheaterstuk te maken' vertelt ze breeduit lachend.

Het publiek in het theater was enthousiast. In juni en juli mocht Charlotte, na een auditie, spelen in de musical 'The Bridges of Madison County' in het DeLaMar theater in Amsterdam met onder andere Lone van Roosendaal, Ad Knippels, Annick Boer en René van Kooten.

Geld voor Londen

Charlotte geeft op woensdag 22 augustus een concert 'Musicals Brings You Hope and Friends' in het theater Ins Blau aan de Haagweg in Leiden. Veel gerenommeerde landelijke musicalsterren spelen er in mee. De tickets kosten 19,50 euro en zijn te bestellen via www.theaterinsblau.nl.

De opbrengst is voor haar eerste aanzet om de 35 mille bij elkaar te krijgen om de kosten voor een jaar studie en verblijf in Londen te dekken. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ook al een steentje bijgedragen. Het aanstormde talent kan nog wat sponsoring gebruiken om haar dromen waar te maken. Zij heeft een dijk van een stem, straalt passie uit en verdient een mooie carrière.

Wilt u haar een financieel steuntje in de rug geven stuur dan een mailtje naar: cjnvanderplas@gmail.com.


n Familie Klaasse blij met statiegeld

Dank n Klanten bij Albert Heijn in Rijnsburg kunnen hun statiegeld doneren aan een goed doel.

Een groot aantal weken werd er op deze manier gespaard voor het werk van Johan en Astrid Klaasse in Colombia. Afgelopen week mochten zij het geld ontvangen: het mooie bedrag van 544,75 euro. Alle klanten van AH hartelijk bedankt. Zoals het er nu naar uit ziet vertrekken Johan, Astrid en hun vier kinderen eind van dit jaar naar Colombia. Op uitnodiging van de presbyteriaanse kerk gaan zij helpen bij het starten van een kerkgemeenschap in een van de rijkere wijken van Medellín. Zij willen graag laten zien dat het geloof er is voor iedereen. Arm en rijk. Hiermee slaan ze een nieuwe weg in en kunnen daarbij de hulp van Johan en Astrid goed gebruiken. Meer informatie: www.gzb.nl/kerkincolombia of volg hen via Facebook (facebook.com/Johan.AstridKlaasse)

Een mooie gift voor familie Klaasse. | Foto: pr.