Kwetsbaarheid

De Oranjefeestweek zit er al weer bijna op. De dames en heren van de Oranjevereniging en alle vrijwilligers zijn hard bezig geweest. Geweldig. Wat dat betreft kunnen we onze denkbeeldige pet, of misschien heeft u die nog op vanwege de warmte, wel afnemen. Zoveel activiteiten in tropische temperaturen. Heerlijk natuurlijk, maar ook slopend.
Nu wordt er onder aanvoering van het Corsocomité hard gewerkt aan de corsopraalwagens en personenauto's, die onder het thema 'Around the world' de bloemenliefhebbers weer gaan verrassen. En reken erop dat dat gaat gebeuren. We worden straks allemaal weer bevestigd in het feit, dat er prachtige bloemen zijn en hopelijk beseffen wijzelf en alle toeristen, dat bloemen altijd overal in ons huis staan, welke schitterende kleur ze ook hebben.
De arrangeurs zetten allemaal hun beste beentje voor en laten dat zien in de verrassendste bloemenarrangementen. En kunnen we weer zien welke wagens de jury het mooiste vindt en welke wij er als mooiste tussenuit halen. Als de laatste openingswoorden hebben geklonken, komen de reacties. Natuurlijk gaat iedereen daarvoor, want in dit mooie land mogen we allemaal een mening hebben. Dat alleen al zouden we iets hoger moeten inschalen, zodat we minder ongezouten zonder aan de ander te denken en die absoluut te kwetsen, onze mening ventileren.
Je schaamt je toch vaak over de reacties op internet of 'Je bent een echte Rijnsburger als……'. Dat kan toch gewoon allemaal netjes en minder kwetsend, want 99% van de mensen wil gewoon het goede.
Eigenlijk alles wat er voor en in de feestweek wordt gecreëerd, wordt door mensen gedaan. Wethouder Jacco Knape sprak tijdens de opening van de Rijnsburg Oranje Expositie zijn bewondering uit over alle kunstenaars en inzenders die meedoen aan deze expositie. Hij verwonderde zich over zoveel creativiteit en lef. Zoveel verschillende werken van toch voor de gemeenschap vaak bekende inwoners.
Zij worden niet alleen beoordeeld door een jury. Maar ze zetten ook die stap verder om bezoekers te laten zien wat ze doen. En daarmee stellen ze zich absoluut kwetsbaar op. Die 'positief kritische' woorden willen ze graag meenemen om hun werk nog beter te maken.
Dat geldt niet alleen voor de beeldende kunst, maar ook voor muziek. Zaterdagavond luisterde een stampvolle Burgt naar de prachtige teksten en muziek van Oukje den Hollander en Vera Marijt.
Prachtige kleine liedjes, open, dichtbij en met een geweldige tederheid gebracht. Het was doodstil. Iedereen kon zijn en haar eigen gedachten laten gaan en daar een invulling aangeven.
Geen drie P's in dit geval van Pizza, Patat en Pannenkoek, maar de drie K's van Kwetsbaar, Kritiek en Kracht.
Onze Kracht zit in onze Kwetsbaarheid. En het laten zien van die Kwetsbaarheid maakt ons allemaal een stukje mooier.