Geluidskaart gemeentelijke wegen Katwijk. | Foto: pr.
Geluidskaart gemeentelijke wegen Katwijk. | Foto: pr. Foto: pr

Gemotoriseerd verkeer oorzaak van geluidsoverlast

n Inwoners kunnen nu reageren op Actieplan Geluid gemeente Katwijk

Aandacht n Het college van burgemeester en wethouders (b&w) heeft een actieplan laten opstellen met daarin diverse maatregelen om het geluidsniveau in Katwijk te beperken. Bewoners kunnen reageren tot het einde van de maand.

In opdracht van het college heeft het adviesbureau DGMR de situatie in de gemeente Katwijk geanalyseerd. In Katwijk ondervinden volgens het adviesbureau 6.500 mensen hinder van het geluid van het wegverkeer. Ongeveer 2.800 mensen worden ernstig gehinderd en 975 mensen hebben last van een slaapverstoring.

Let wel: de gemeente doet geen metingen - alles is gebaseerd op een wettelijk vastgesteld rekenmodel - waardoor de werkelijke aantal tellingen hoger kunnen uitvallen. Volgens het model zou de geluidsoverlast het grootste zijn aan de Boslaan in Katwijk, de Sandtlaan en Molentuinweg, de Tramstraat, de Brouwerstraat, de Zeeweg, de Rijnsburgerweg en de Oegstgeesterweg.

Geluidsoverlast eist na luchtvervuiling het meeste gezonde levensjaren, blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gemotoriseerd verkeer heeft hierin een belangrijk aandeel. De studie wijst uit dat het verkeersgeluid niet alleen ergernis en slaapproblemen oplevert, maar ook oorsuizen veroorzaakt en leerproblemen verergert. Het kan zelfs leiden tot een hartaanval.

Het adviesbureau heeft een actieplan opgesteld om de overlast te verminderen. Daarbij horen grotendeels dezelfde maatregelen als die voorgesteld in het actieplan van 2013, zoals het aanbrengen van asfalt waardoor verkeerslawaai wordt beperkt, het extra isoleren van huizen en het invoeren van snelheidsverlagingen. Meer algemene maatregelen zijn het verbeteren van het openbaar vervoer en het bevorderen van fietsgebruik.

experimenten

In andere gemeenten wordt de laatste jaren geƫxperimenteerd met nieuwe maatregelen om de geluidsoverlast te bestrijden. Zo meet de politie in Rotterdam sinds kort met een speciale geluidsmeter of een voertuig het toegestane aantal decibels overschrijdt. Door deze maatregel kunnen overlastgevers hun motor of auto zomaar een maand kwijt zijn.

De komende tijd - het college is wettelijk verplicht iedere vijf jaar een actieplan op te laten stellen - is het aan het college en de gemeenteraad om het actieplan concrete invulling te geven. Inwoners kunnen reageren op het actieplan via mail, per post of via de website. Dit kan tot het einde van de maand, daarna eindigt de inzagetermijn.

Het Actieplan Geluid gemeente Katwijk 2018-2023 is te vinden op extra.katwijk.nl, als eerste hit bij de zoekterm 'Actieplan.'

Met een speciale geluidsmeter kan het toegestane aantal decibels worden gemeten