In Vlietstede heeft mevrouw Josefina Jonker-Lobo haar 100ste verjaardag gevierd. | Foto: PvK.
In Vlietstede heeft mevrouw Josefina Jonker-Lobo haar 100ste verjaardag gevierd. | Foto: PvK. Foto: Piet van Kampen

'Liefde geven en terug krijgen'

Gefeliciteerd n Het is slechts weinigen gegeven om de gezegende leeftijd van honderd jaar te mogen bereiken. Als je dan nog zo vitaal bent als Josefina is dat helemaal geweldig. Vorige week woensdag herdacht zij dit heugelijke feit samen met familieleden in de Vlietstede.

Door Piet van Kampen

Ze zat er monter bij. Het haar zojuist laten doen en helemaal klaar om burgemeester Cornelis Visser te ontvangen. Nadat deze zijn bezoek had afgelegd 'ging het los' en klonk er feestmuziek. Voordien had de eeuweling nog even serieus de pers te woord gestaan om een aantal dingen over de lange wandeling op haar levensweg te vertellen.

Joosje

Josefina Lobo zag in Paramaribo in Suriname op 1 augustus 1918 het levenslicht. Zij was een van de zeventien kinderen uit een heel groot gezin. Als volwassene ontfermde zij zich over een paar pleegkinderen, voedde deze op en verhuisde hiermee in 1965 naar Amsterdam waar het gezin slechts enkele jaren woonde. Dat het een schat van een vrouw is straalt zij helemaal uit en dat haar pleegkinderen haar liefkozend 'Joosje' noemen wekt dan ook geen verwondering. Op een gegeven moment kwam Joosje in contact met de Rijnsburgse Jan Jonker. Het liefdesvlammetje ontbrandde spontaan en zij stapten samen in het huwelijksbootje. Het complete gezin vestigde zich ruim vijftig jaar geleden in de Camphuysenstraat in Rijnsburg. Jan was bootsman en werkte later bij de firma Van den Vijver. Hij overleed in 1983 en sindsdien is Josefina weduwe.

Levenslust

Na het overlijden van haar echtgenoot ging de nog immer kwieke vrouw niet bij de pakken neerzitten. Naast haar liefde voor Jan had Josefina nog één hele grote liefde en dat was zingen en acteren. 'Ik heb in diverse orkesten gezongen en ook in het kerkkoor De Lofstem hier in Rijnsburg. Het was mijn lust en mijn leven. Ook het toneelspelen vond ik geweldig leuk', haalt zij met een lieve glimlach mooie herinneringen op. Daarnaast was zij sportief, deed aan atletiek, las vaak en uit haar vlijtige vingers kwamen veel hand- en borduurwerken.

Lees verder op pagina 3.

Aangemeerd bij 100-jarige mijlpaal

Vervolg n van voorpagina.

Borduren doet zij trouwens nog steeds, ook in de Vlietstede waar Josefina sinds februari van dit jaar woont. Tot aan dat moment heeft zij steeds nog in de Camphuysenstraat gewoond. Overigens was de Vlietstede haar niet vreemd, want zegt zij gekscherend: 'Ik ging koffie schenken voor de oudjes daar' en dat terwijl zij zelf al ruimschoots de seniorenleeftijd had bereikt. Dus een vleugje humor is haar ook bepaald niet vreemd.

Geheim

Dan komt tot slot de vraag: 'Wat is uw geheim om zo oud te mogen worden?' Moment van even nadenken en dan: 'Ik weet wel hoe het moet. Liefde geven en terug krijgen', zegt de 100-jarige met levenservaring. Een heel mooi en gemeend antwoord en de aanwezige pleegkinderen bevestigen dit volmondig. 'Het is een schat onze Joosje'. Geen woord teveel gezegd want dat is het.