Naar de dokter?

Zorggroep n Katwijk. Hardnekkige huiduitslag of een kind met koorts? Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is.

Als je je zorgen maakt over je gezondheid is dat op zich een goede reden voor een bezoek aan de huisarts. Er bestaat geen situatie waarin je absoluut niet naar de huisarts moet gaan. Je dokter is je vertrouwenspersoon als het aankomt op je gezondheid. en voel je dan ook nóóit bezwaard om de huisartspraktijk te raadplegen met vragen of twijfels over je gezondheid.

De praktijkassistente is hiervoor speciaal opgeleid voor telefonische vragen en zij kan altijd overleggen met de huisarts.

Gewend aan de 24-uurs-economie gebeurt het echter massaal dat men belt in de avond, nacht en weekend naar de dokterspost voor kleine kwaaltje. Het is een misverstand te denken dat de dokterspost een avondspreekuur van de huisarts is. Dat is het niet. De dokterspost is een spoedpost, voor spoedzorg, bemand door huisartsen. Veel problemen kunnen ook de volgende werkdag door de eigen huisarts worden opgelost. Een splinter in je vinger is dus géén spoed, net zomin als een second opinion of een herhaalrecept.

Nederland vergrijst en bovendien wil (of moet) iedereen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat (kwetsbare) ouderen veel gebruik maken van de dokterspost mag dan ook geen verbazing wekken. Dat ouders met jonge kinderen steeds vaker aankloppen bij de dokterspost ligt echter niet gelijk voor de hand. In veel gevallen kan het goed zijn om even een paar dagen af te wachten en te kijken of klachten vanzelf minder worden.

Weet je niet zeker of je het best zo snel mogelijk naar de huisarts kunt gaan of het beter nog even kunt aankijken? Schroom dan niet om de doktersassistente te bellen en het simpelweg te vragen. De meeste praktijken zijn tegenwoordig digitaal bereikbaar.

Betrouwbare informatie vind je overigens op Thuisarts.nl. Deze website is ook goed om vóór of na je bezoek te raadplegen. Is er sprake van een levensbedreigende situatie: Bel 112.