Blauwe plekken door bloedverdunners

Veel n mensen slikken bloedverdunners. De middelen verdunnen het bloed niet, maar zorgen ervoor dat het minder makkelijk stolt. De juiste naam is dus antistollingsmiddelen.

Deze middelen veroorzaken helaas vaak blauwe plekken als bijwerking. De bloedplaatjesremmers, zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal) en clopidogrel (Plavix), remmen de samenklontering van bloedplaatjes. Bloedplaatjes, ook wel trombocyten genoemd, zijn een bestanddeel van het bloed dat betrokken is bij het repareren van wondjes.

Het remmen van de werking van de bloedplaatjes heeft tot gevolg dat het langer duurt voordat een korstje is ontstaan.

Hierdoor blijven wondjes op uw huid en bijvoorbeeld uw tandvlees langer bloeden en ontstaan ook makkelijker blauwe plekken.

De andere groep antistollingsmiddelen zijn de stollingsremmers. Deze middelen, zoals acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) werken rechtstreeks op de stollingsreactie. Een medewerker van de trombosedienst controleert dan regelmatig de zogenaamde INR-waarde van uw bloed. Meestal moet deze waarde tussen de 2,0 en 3,0 liggen. Boven de 4,0 duurt het te lang voordat uw bloed stolt en kunt u extra gemakkelijk een bloeding of blauwe plek krijgen.

Een nieuwe groep middelen is de NOAC's, bijvoorbeeld apixaban (Eliquis). Als u wel heel veel bloedingen krijgt na het stoten maar u mag van de dokter of trombosedienst niet minder tabletten gebruiken dan is er een aantal dingen die u kunt doen om de blauwe plekken tegen te gaan.

Bij Apotheek Rijnsburg kunnen wij u helpen de blauwe plekken tegen te gaan, Graaf Florislaan 9.