Tropisch

Nee, ik ga zeker niet klagen over de hitte die maar lijkt voort te duren. Niet zeuren over een zomer die al meer dan twee maanden voortduurt. Dat, als je maar iets doet, het zweet weer op je rug staat. Mij hoor je niet als je met de auto weg wilt rijden, je eerst de verzengende warmte moet doorstaan voordat de airco zijn werk gaat doen. Dat er dagen zijn dat je liever niet buiten wilt zijn, omdat het veel te heet is. Je de deuren tegen elkaar openzet en dan in de tocht op een stoel gaat zitten met je voeten in een koud badje om zo enige verkoeling te voelen. Je 's avonds pas naar het strand gaat en dat het dan nog steeds warm en druk is. Het is allemaal ongewoon Nederlands. En onbekend is voor velen onbemind. Waarom boeken veel mensen in de wintermaanden al hun zonnige vakantiebestemming in het zuiden van Europa? Om daar toch te genieten van zon, zee en strand. Van lange zwoele zomeravonden, lekker luieren op het terras met een hapje en drankje. Dat hebben we nu in ons eigen land. En ik geniet er van in volle teugen. Nee, mij hoor je niet klagen. Nederland was afgelopen week het warmste land van Europa met 38,2 graden gemeten in Arcen, Limburg. De temperatuur op veel vakantie bestemmingen aan én rond de Middellandse Zee lagen een stuk lager: zo rond de 30 graden.

Veel landgenoten zijn niet ingesteld op deze lange droogte. Zeuren we in deze periode van het jaar meestal om te veel regenachtige dagen; nu snakken sommige naar deze regen. Die paar verkoelende buien die er de laatste dagen zijn gevallen, zijn een druppel op een gloeiende aarde…Het zet geen zoden aan de dijk om het gele gras bijvoorbeeld weer groen te krijgen en de hangende hortensia's weer op te zien fleuren. Toch heeft de geschiedenis geleerd dat de natuur zichzelf reguleert. Die regen komt vanzelf wel weer. En die ben je veel eerder zat dat je nu denkt.

Dus tot die tijd, geniet van het mooie weer. En een ieder die gewoon aan het werk is: maak je niet al te druk. Drink voldoende water en koel na het werk lekker af door een duik in zee of in een zwembad te nemen.

En volgende week? Dan staat de Rijnsburgse feestweek op het programma. Het KNMI voorspelt dat er grote kans (80%) is op een rustig en droog weertype met temperaturen boven normaal. Dat komt de Oranje Vereniging goed uit. Want ook deze week kan u in Rijnsburg genieten van een feestweek met een gevarieerd programma met veel festiviteiten die buiten plaatsvinden.

Veel plezier alvast en laten we er met elkaar een leuke week van maken.

Houdoe.