Meer zicht op resultaten Social Return

Ingezonden n CDA Katwijk. Het college gaat onderzoek doen naar een geschikt monitoringsinstrument om de resultaten van Social Return On Investment (SROI) binnen de gemeente Katwijk inzichtelijk te maken.

De door CDA-raadslid Jacco van Duijn opgestelde motie werd tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces unaniem aangenomen.

Social return is een middel waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kans krijgen op een baan.

De gemeente kan bij het geven van opdrachten opdrachtnemers verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt in dienst te nemen voor een opdracht. Zo werken bij de nieuwe bewaakte fietsenstalling in samenwerking met Biesieklette ook mensen die normaal gesproken minder gemakkelijk aan betaald werk komen. Van Duijn: "Een betaalde baan geeft mensen waardigheid en zelfvertrouwen en bedrijven krijgen de kans om sociaal te ondernemen." De gemeente Katwijk heeft hier de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd.

"Een positieve ontwikkeling", aldus Van Duijn, "maar de effecten en de kosten waren onvoldoende zichtbaar. Een betere (digitale) registratie van de inzet en terugkoppeling vanuit werknemers en opdrachtnemers zijn belangrijk om tot verbetering te komen. Bovendien kunnen wij als raad dan een gewogen oordeel geven over SROI in Katwijk."


Bouwteam gemeentehuis bekend

Overeenkomst n Voor de herhuisvesting van de ambtenaren wordt het gemeentehuis verbouwd. Architectenbureau Architecten_Lab heeft hiervoor het Definitief Ontwerp gemaakt.

Voor het selecteren van een aannemer is een nationale niet-openbare aanbesteding opgestart. Uit deze aanbesteding is BAM Bouw en Techniek bv als beste naar voren gekomen om samen met de gemeente en de architect een bouwteam te vormen. Het werken in een bouwteam betekent dat de architect en de aannemer samen met de gemeente de bestektekeningen opstellen. Wethouder Rien Nagtegaal: "Zo houden we controle op de keuzes die wij maken in het ontwerp én de uitvoering ervan. Op die manier kunnen we zowel de kwaliteit als het budget goed bewaken."

Met BAM wordt een bouwteamovereenkomst ondertekend. De komende periode bespreken de drie partijen de werkwijze, het budget en de planning zoals is opgenomen in het programma van eisen en het definitief ontwerp. Begin 2020 zijn alle kantoor- en publieksfuncties ondergebracht in het gemeentehuis.


Bestemmingsplan Vinkeweg 73 ter vaststelling naar gemeenteraad

Het n college van b&w Oegstgeest heeft besloten om het bestemmingsplan Vinkeweg 73 in haar gemeente, de Nota beantwoording zienswijzen ter vaststelling voor te leggen aan de raad.

Op dit adres wil Rijnsburger Marco van den Bosch een bedrijf beginnen om palingen te kweken, roken en verkopen. Hiervoor moest het huidige bestemmingsplan worden gewijzigd.

Vorig jaar juni uitten omwonenden hun zorgen over het feit dat het palingbedrijf op termijn veel groter kan worden dan gewenst. De raadsman van Van den Bosch liet toen schriftelijk weten dat er geen zorgen hoeven te zijn over de schaalgrootte van het bedrijf in de toekomst. 'Het is een kleinschalig initiatief dat draait om de kwaliteit van de paling. Het is dan ook absoluut niet de bedoeling om te groeien tot een grootschalig bedrijf.' De aanvrager schrapte de standaard afwijkingsmogelijkheid om te kunnen groeien tot een bouwblok van 1,5 hectare uit zijn verzoek. Ook de mogelijke bestemming 'wonen' op het perceel kwam te vervallen.