(Jonge) meeuwen in de straat: ze zijn leuk maar mogen niet worden gevoerd. | Foto: SK.
(Jonge) meeuwen in de straat: ze zijn leuk maar mogen niet worden gevoerd. | Foto: SK. Foto: S. Kornet

n De meeuw: verdoemd, verguisd en beschermd

Last n Ze jatten je ijsje of andere snack zo uit je hand, ze houden je 's nachts uit je slaap met hun gekrijs en gepiep, ze schijten je auto onder en vallen je lastig op strand.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De lijst met negatieve kenmerken die men toekent aan meeuwen is eindeloos. En zeker in deze tijd, waar jonge meeuwen schreeuwend door de straten lopen, omdat ze nog niet in staat zijn te vliegen. Ze worden in de gaten gehouden door volwassen zilvermeeuwen, die hun eigen geluiden produceren en daar 's nachts nog een paar decibellen bovenop gooien.

En als kinderen of honden iets te enthousiast achter de jonge meeuwen aangaan, voeren de volwassen exemplaren een aanval uit. Met nog meer verbaal geweld. Van de meeuwen bedoel ik dan.

Vliegpogingen

Ik word af en toe wat zenuwachtig van al die meeuwendrukte in de straat. Ik vraag me af of die jonge meeuwen ooit nog gaan vliegen.

Ze proberen het wel hoor, maar zodra ze een aanloopje nemen, hun vleugels spreiden en twintig centimeter van de grond komen, lijken ze daar van te schrikken en wordt de vliegprocedure abrupt afgebroken.

Om te kunnen vliegen, moeten ze energie hebben. Met andere woorden: voedsel. Wij mensen mogen ze niet voeren. Daar kun je zelfs een boete voor krijgen.

De volwassen meeuwen komen regelmatig wat eten brengen, waarbij het ze niet uit lijkt te maken of de jonge meeuw hun eigen jong is.

Vorige week kregen twee jonge meeuwen een krabbetje, maar ze leken niet goed te weten wat je daar nu mee moest doen.

Ze pikten er wat in met hun zwarte snavels, gooiden het een beetje rond en namen een klein hapje. Wat overblijft, wordt al snel door kaaien opgegeten.

Eén instinct lijkt er al wel goed in te zitten: trappelen om wormen boven de grond te krijgen. Helaas werkt dat niet als je bovenop een putdeksel gaat staan trappelen. Jonge meeuwen lopen een groot risico onder de wielen van een auto terecht te komen.

Wat moet je eigenlijk doen met jonge meeuwen die in je slop bivakkeren? Dat heb ik aan de gemeente gevraagd.

Advies gemeente

'Je kunt een jonge meeuw, als deze op een hinderlijke plaats zit, het beste met een bezem of schoen voorzichtig naar een andere (als het kan beschutte) plek leiden. Meeuwenouders die in de buurt zijn kunnen aanvallen. Dus kijk goed om je heen.

Jonge meeuwen lopen een groot risico onder de wielen van een auto terecht te komen. Of ten prooi te vallen aan vossen', luidde het antwoord.

Dierenambulance

Ook maar even met de Dierenambulance Leiden en omstreken gebeld. 'Mevrouw, praat me er niet van. Ik krijg er zo wat een trauma van.' De Dierenambulance wordt bijna plat gebeld over jonge meeuwen. 'Dat is niet bij te houden en niet aan te rijden.' Haar advies is, om de jonge meeuw zo veel mogelijk met rust te laten. Tenzij die jonge meeuw echt gewond is, dan kan er gebeld worden. 'Op onze site staat daar ook informatie over.' www.dierenambulanceleiden.nl/vogels/