Afbeelding
Foto: Sandra Baartman

Oukje den Hollander en Vera Marijt in Rijnsburg Klassiek

Oranje n Als start van de traditionele Oranje feestweek van Rijnsburg zijn morgen, zaterdag 4 augustus de bekende Katwijkse zangeres Oukje den Hollander en de Noordwijkse pianiste Vera Marijt te gast bij Rijnsburg Klassiek in De Burgt aan het burg. Koomansplein. Het concert begint om 19.30 uur en de zaal is open vanaf 18.45 uur. Zij brengen een afwisselend en bijzonder programma.

Door de enthousiaste steun van de sponsoren BMP Datapartners en de gemeente Katwijk kan het comité Rijnsburg Klassiek blijven organiseren.

Oukje den Hollander

De van oorsprong Katwijkse Oukje den Hollander en de Noordwijkse Vera Marijt leerden elkaar kennen op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Vervolgens begonnen ze beiden een studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Oukje studeerde aan de opleiding Klassiek Zang en Vera volgde het hoofdvak Jazz Piano. Doordat ze naast elkaar woonden en elkaar hoorden studeren, vonden zij uiteindelijk het midden van de beiden stijlen en een gedeelde liefde: het Duitse repertoire, Franse chanson en Nederlandstalige lied. Oukje den Hollander studeerde in 2015 af aan de prestigieuze Masteropleiding 'Theaterzanger/Singer-performer' aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor studeerde ze een jaar lang in Berlijn bij de Duitse mezzosopraan Gundula Hintz. Haar Bachelordiploma Klassiek Zang behaalde zij aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in juni 2013. Oukje zong in de voorstelling Spraakwater bij Theatermakershuis de Queeste (Hasselt, BE) en op Theaterfestival de Parade met de door Anthony Heidweiller geregisseerde muziektheatervoorstelling Peptalks. Ze zong de rol van Desdemona in een bewerkte versie van Verdi's Otello, in een regie van Benji Reid (Manchester, UK). Bij de Veenfabriek speelde ze in de voorstelling Tulpmania. Ze trad verder op in Frankfurt, München en Moskou. In haar solowerk zet Oukje poëzie van Nederlandse dichters op muziek. Voor haar volgende project en tevens haar debuutalbum heeft ze de samenwerking opgezocht met de veelgeprezen dichter Ilja Pfeijffer. Het debuutalbum verschijnt naar alle waarschijnlijkheid in het najaar van 2019. Eerder solowerk mocht zij o.a. uitvoeren met het TenToon Ensemble in de Spiegelzaal van het Concertgebouw voor Radio 4, in Shaffy Chantant 2016 in het Felix Meritis in Amsterdam en tijdens het Nieuwjaarsconcert 2017 in de Philharmonie Haarlem.

Vera Marijt

Vera Marijt behaalde haar Master Jazz Piano op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze nam in 2015 haar debuut cd "Insight Out" op in Montréal, Canada, en tourde met het Vera Marijt Trio in o.a. Mexico, Canada, Zwitserland en Frankrijk.
Na een zomerstudie op het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, VS, studeerde Vera op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Juraj Stanik, en volgde masterclasses van onder andere Barry Harris, Branford Marsalis, Hein van de Geyn, Rob van Bavel, e.a. In 2012 werd zij uitgenodigd om het conservatorium te vertegenwoordigen in Graz tijdens de jaarlijkse bijeenkomst 'International Association for Schools of Jazz', alwaar ze speelde met internationale muzikanten en les kreeg van o.a. Dave Liebman. Na het behalen van haar Master diploma Jazz Piano in Den Haag, verhuisde Vera naar Montréal, Canada, om daar te studeren aan McGill Schulich of Music. Hier kreeg zij les van André White en Francois Bourassa en nam zij haar debuut album 'Insight Out' op. 'Insight Out' bestaat uit eigen composities en arrangementen van bestaande stukken.

De CD kreeg goede kritieken en werd tot nummer 3 van de 5 beste nieuwe cd's uitgeroepen door ICI Radio Canada. Sinds 2016 woont Vera in Amsterdam. Zij treedt (inter)nationaal op met haar jazz trio en is daarnaast werkzaam als pianist in het theater zoals in de voorstelling 'Shaffy Chantant' via het Ramses Shaffy Fonds met Oukje den Hollander en anderen. Sinds eind 2017 is Vera de muzikaal leider van de Open BAC, hét try-out podium voor kleinkunst, theater en cabaret, dat elke dinsdag plaatsvindt in het Betty Asfalt Complex te Amsterdam.

Welkom

Wie dit concert wil bijwonen is van harte welkom op zaterdag 4 augustus om 19.30 uur. Voor en na het concert is er gelegenheid een kopje koffie of een glaasje wijn of fris te nuttigen. Toegang is gratis. |Foto's: Sandra Baartman.


Creatief met tijdschriften

Collages n maken. Een bijzondere ervaring ís en blijft het om vanuit een stapel oude tijdschriften een waar kunstwerk in de vorm van een collage te maken.

Al je creativiteit kun je in zo'n collage kwijt en met een verbluffend resultaat. Samen met kunstenares Lisette Hogewoning gaan volwassenen hier op dinsdag 14 augustus van 10.00 tot 12.30 uur mee aan de slag tijdens de workshop 'Collages maken' in de Hoofdbibliotheek. Er kunnen 12 deelnemers voor de workshop worden geplaatst dus ons advies is om je tijdig aan te melden.

Een collage is een kunstvorm, die gebruik maakt van beelden en woorden van anderen voor het creëren van een nieuwe compositie. Het startpunt is vaak een stapel tijdschriften, je begint te bladeren, te scheuren en te schuiven tot je bij het beeld komt dat je wilt hebben. In een collage zie je soms nog kreukels en de witte scheurranden, die horen erbij.

Tijdens de workshop beplak je in 2,5 uur een canvas doek (20 x 20 óf 18 x 24 cm). De materialen zoals tijdschriften en lijm worden door Lisette verzorgd maar het staat iedereen vrij om zelf knipsels, foto's en andere zaken mee te nemen die je in je collage wilt verwerken.

Lisette Hogewoning ontving voor haar werk de 'Baalbergen aanmoedigingsprijs 2017' & 'de Zilveren Penseel 2017′. Een paar voorbeelden van het werk van Lisette zijn in de zomermaanden in de hoofdbibliotheek te bekijken. Kijk ook eens op de website: www.mixupart.nl.


Je kunt je nu aanmelden voor deze creatieve workshop voor volwassenen dinsdagmorgen 14 augustus om 10.00 uur in de Hoofdbieb. Toegang: ? 15,-. Kaarten zijn te koop in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk en via www.bibliotheekkatwijk.nl.

Afbeelding