Afbeelding
Foto: pr

Grietje

wonen n Agnes Korebrits-van Egmond vraagt zich af waarom een woning een naam heeft. Hoe is de naam tot stand gekomen en wat is de betekenis hiervan. Nieuwsgierig als ze is gaat ze op onderzoek uit.

Aan de Valkenburgerweg 62 staat het huis Grietje. Ik weet dat Henk en Marian Binnendijk er wonen en ben van plan om hen een keer te bellen om te vragen naar de achtergrond van de huisnaam. Maar dan word ik gebeld door Riet den Heijer. Zij weet de herkomst van de naam Grietje…….

Vernoemd

Simon den Heijer was getrouwd met Cato. Het stel wilde heel graag kinderen, maar bleef helaas kinderloos. Dat vonden beiden heel erg. In die tijd was het vernoemen van kinderen gebruikelijk. Simon was erg op zijn moeder gesteld en had zijn nageslacht graag naar haar willen vernoemen. Om haar naam toch in ere te houden, besloot Simon om zijn huis Grietje te noemen. En zo gebeurde. Nadat Cato overleden was, hertrouwde Simon met Sjaantje van Starkenburg. Die vond de naam Grietje wat minder mooi. Daarom verdween het naambord in de keukenla.

Na Simons overlijden woonde Sjaantje nog vele jaren in het huis. Later ook met haar nieuwe echtgenoot, Teun Hoogeveen.

Verstopt

De volgende bewoners waren en zijn Henk en Marian Binnendijk. Ik neem telefonisch contact op en Marian begint spontaan te vertellen: "Als kind kwam ik regelmatig bij mijn tante op bezoek. Zij woonde in het huis naast Grietje. Toen Henk en ik ons huis in 1983 kochten, hing het bord met de naam Grietje niet meer op het huis. Ik kon me niet voorstellen dat het naambord weggegooid was, maar had geen idee waar het was.

Maar goed, we kwamen hier met vijf kinderen wonen. Dat betekende dat er flink verbouwd moest worden. En toen we in de bijkeuken een laatje openden, vonden we het naambordje van het huis! We waren zó blij verrast dat Henk het meteen heeft vastgeschroefd op de plek waar het hoorde: boven de voordeur. In diezelfde periode waren we 25 jaar getrouwd. Tijdens de feestavond werden er grappige liedjes gezongen, waar ook ons huis in voorkwam. Dat ging in de trant van: "Jullie wonen nu in Grietje, maar waar is Hans?!" Inmiddels genieten we al 34 jaar van ons "Grietje"."

Contact

Heeft u informatie over een huisnaam? Ik hoor of lees het graag.

U kunt me bellen op 06-50524448 of mail via huisnamen@hotmail.com.