Volgens het RIVM is het HPV vaccin veilig. | Foto: pr.
Volgens het RIVM is het HPV vaccin veilig. | Foto: pr. Foto: pr

Inenten tegen HPV

Steeds n minder Katwijkse meisjes worden ingeënt tegen HPV, een virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Minder dan de helft van de 14-jarige meisjes (42,2 procent) kreeg dit jaar een inenting. Dat is 10 procent minder dan in 2015. Die daling is ook landelijk te zien, waar het aantal inentingen binnen een jaar daalde van ruim 53 procent naar een krappe 46 procent. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM).

In Noordwijk ligt het aandeel meisjes dat zich laat inenten het laagst in de Bollenstreek. In dat dorp heeft maar 36,3 procent een prik ontvangen. In Teylingen werden de meeste prikken uitgedeeld in deze regio. Bijna 60 procent van de 14-jarige meisjes is daar dit jaar ingeënt tegen HPV.

Het RIVM verwacht dat het missen van de vaccinatie zorgt voor tientallen extra doden per geboortejaar. Belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren of daarover te twijfelen, blijken zorgen over mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Volgens het RIVM zijn die zorgen onnodig. Uit geen enkel onderzoek blijkt dat het vaccin onveilig is.