Afbeelding
Foto: Elske van der Valk

Warme en gezellige Vierdaagse in Nijmegen

'Aan de kant is het niet zo leuk als zelf lopen'

Door Carin van der Spijk-Kralt

Trots n Met nog 12 kilometer te gaan tot de finish op de Via Gladiola in Nijmegen, konden de Rijnsburgse, Valkenburgse en Katwijkse Vierdaagse lopers afgelopen vrijdag een pitstop maken in de tent van 'I love Katwijk' en de redacties van De Katwijksche Post, allesoverkatwijk.nl en De Rijnsburger.

Dit kampement was neergestreken aan de overkant van Katwijk aan de Maas, ter hoogte van de Kanaalweg in Mook. De wandelaars konden dit team van verslaggevers bijna niet missen. Op de brug over de Mookerplas-Cuijksesteeg stond Carolien van Egmond, samen met cameraman Yavuz Selim Isler, de wandelaars op te wachten. Via een livestream kon men dit via de Facebookpagina van 'I love Katwijk' volgen terwijl Elske van der Valk voor de website 'allesoverkatwijk' een liveblog bijhield.

Je moet wel een beetje gek zijn om dit te doen

In de tent konden de wandelaars even uitrusten. Genieten van een koel drankje, stukje sinaasappel of een krentenbol, aangeboden door Bakkerij Den Dulk. Als aandenken ontvingen de bezoekers allen een 'kappie gadget'. Speciaal voor deze gelegenheid heeft illustrator Bert van der Meij een leuke Kattukse tekst verzonnen : 't leste loodje, kijk uit dat je 'm iet leg', geplakt op een klein doorzichtig doosje met daarin een loodje. Sommige moesten even twee keer goed lezen, maar dan verscheen ook een lach op het gezicht en werd het aandenken zorgvuldig in de (rug) tas gestopt.

Even voor tienen arriveerde de eerste Katwijkse wandelaar. 'Ik loop samen met mijn vriendin uit Noordwijk en voor de eerste keer. Het gaat prima en veel tijd om te stoppen hebben we niet', zo liet ze weten. De oranje hoedjes draaiden zich om en weg waren ze in rap tempo op naar de finish.

Katwijker Peter de Jong had meer tijd. Hij liep voor de 7e keer maar 'het blijft een takke eind'. Ook hij vertrok weer snel, op naar de finish, want hij heeft trek in een pilsje….

Joke van Kampen-Van Elten en haar man Wim lopen voor de 11e en 10e keer de Vierdaagse. 'We zijn vroeg vertrokken en lopen voor de grote horde uit. Ja hoor, wij halen de finish wel'.

Alex van Rijn wandelt alleen en al weer voor de 9e keer. 'Maar je loopt hier nooit alleen', laat hij weten. Om zijn polsen draagt hij stokjes tegen de zere vingers. En ja, blaren heeft hij ook, maar die wil hij pas aan het eind zien: 'En vanavond terug in Katwijk ga ik heerlijk met mijn voeten de zee in'.

Even later komen Cobi, Huig en Stefan van Duijn binnengewandeld. Respectievelijk doen zij voor de 19e, 21e en 16e keer mee. Met de vermoeidheid valt het wel mee. Maar op de vraag waarom ze de 50km lopen antwoordt Stefan: 'Ja, dat vraag ik mezelf ook af'.

Het echtpaar Cor en Piet Rovers genieten van het wandelfestijn. Veertig kilometer vinden zij meer dan genoeg. Vooral de saamhorigheid vinden zij ontzettend leuk en 'iedereen is vrolijk, er valt geen onvertogen woord'.

En dan eindelijk arriveert de eerste Rijnsburgse in de tent: Corrie Achterberg-Glasbergen. Voor de 15e keer is ze in Nijmegen van de partij. Sinds kort woont deze Rijnsburgse in Polen. 'Maar voor de Vierdaagse blijf ik terugkomen', laat ze enthousiast weten. Qua kleding heeft Corrie zich aardig uitgedost. Nee, haar achtergrond verloochent ze niet. 'Mijn moeder maakt elk jaar een leuk jurkje, speciaal voor de Vierdaagse', laat ze weten. Corrie is alleen gestart maar vanaf de eerste dag heeft ze in de 77 jarige Willem uit Deventer (39e keer) een wandelmaatje gevonden. 'We hebben hetzelfde wandeltempo en het is ontzettend leuk om zo samen deze dagen door te brengen', laten ze weten. Bijzonder tijdens deze stop is dat Corrie haar voormalige buren, de Rijnsburgers Peter van Dijk (7e) en Mieneke Meurs (6e) ontmoet. Ook zij laten weten dat de sfeer niet is uit te leggen. 'Je moet het meegemaakt hebben', laten ze weten.

Dan arriveert de eerste Valkenburger de heer Ted van Rijswijk. Hij loopt de 40 kilometer. 'De 50 daar begin ik niet aan. Dan moet ik veel meer trainen'. Hij heeft voor dit jaar, zijn vijfde keer, nog geen 100 kilometer afgelegd tijdens zijn training. Ted raakt in gesprek met Robert Jan Meijvogel uit Katwijk. Die neemt de tijd en rust lekker uit voor de laatste kilometers: 'Je moet een beetje gek zijn om dit te doen. Maar straks bij de finish staat mijn familie en daar kijk ik naar uit'.

Blaren….dat zien we vanavond wel

Rijnsburger Robert Nasveld, beroepsmilitair, loopt samen met zijn schoonouders de Katwijkers Annelies en Cees Klinkenberg. Zij hebben al vaker gelopen, maar voor Robert is het de eerste keer. Wel loopt de Rijnsburgse militair met meer dan 10 kilo bepakking op zijn rug. 'Wat leuk zeg om jullie hier te ontmoeten'. Ze zwaaien nog even naar de camera van 'I love Katwijk' zodat hun fans thuis ook weten dat ze bijna bij de finish zijn.

Voor de in Rijnsburg wonende Katwijkers Greet Schaart en Frank Zwaal is dit wandelspektakel de eerste keer. 'We wilden dit jaar een sportieve uitdaging doen. En nu zit het er bijna op', laten ze lachend en trots weten. Maar met deze zomerse temperatuur van 30 graden is het best pittig, vinden ze. Blijkt dat het deze dag ook de verjaardag is van Frank, en wordt het 'lang zal ze leven' ingezet.

Het blijft een takke eind

De broers Leo en Sjaak Heemskerk (50km) laten weten dat het ook deze 6e keer weer een groot, gezellig feest is. 'Het is warm, maar de sfeer is altijd goed', laat het tweetal weten.

Een andere leuke ontmoeting is die met oud-Rijnsburger Gerrit Visser. Samen met schoonzoon Yorrick lopen ze de 50 km. 'Zeven jaar geleden ben ik met de 30km begonnen, maar met de nodige trainingsuren is deze 50km goed te doen', laat de nog altijd sportieve Visser weten.

Voor de vier vrienden Wilfried van den Eykel, Krijn van der Spijk, Freek van der Gugten en Dirk de Vries is het de eerste keer dat ze met het wandelevent meedoen. 'We moeten door, want er staan mensen op ons te wachten', laten ze weten. 'Het is warm, maar het is echt heel gezellig'. Ze hebben nog net tijd om de 'kappie gadget' in ontvangst te nemen en weg zijn ze weer. Op naar de finish, op naar de Via Gladiola. Want daar wacht familie en vrienden, wordt het bekende kruisje in ontvangst genomen en smaakt het koele biertje voortreffelijk en naar meer.

De broers Jaap Verheij (10e keer) en Gerard Verheij (7e keer) hebben genoten van hun 4-daagse wandeltocht van 30 km en gingen fluitend naar de finish. Helaas kwam deze route niet langs de tent. Maar, wie weet volgend jaar wel. Ondanks wat lichamelijke ongemakken hebben zij vier dagen zonder problemen gelopen. 'Het was best warm, maar dat maakte het feest voor wandelaars en publiek alleen maar mooier. Het was ook druk, maar dat kwam de gezelligheid en feestvreugde alleen maar ten goede', lieten zij weten.

Het redactieteam heeft genoten van deze bijzondere dag in Nijmegen. 'We hebben nog meer respect gekregen voor al die wandelaars die na 30, 40 of 50 km de eindstreep hebben gehaald'. Proficiat.

Voor wie de belevenissen van de wandelaars in de Vierdaagse nog wil zien; de livebeelden staan op allesoverkatwijk.nl en ilovekatwijk.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding