Zwerfafval

Strand n Ze zijn niet te missen, de enthousiaste mensen van de Beach Busters. Op warme dagen, wanneer het strand in Katwijk druk bezocht wordt, lopen zij in hun gekke pakken en hoedjes versierd met zwerfafval over het strand. De Beach Busters willen strandbezoekers op een vrolijke en positieve manier bewust maken van de gevolgen van zwerfafval. Woensdag 18 juli gingen zij weer op pad om namens de gemeente papieren afvalzakjes aan de bezoekers van het Katwijkse strand uit te delen.

De papieren afvalzakjes die de Beach Busters uitdelen zijn bedoeld om afval in te verzamelen. Zo kunnen de strandbezoekers aan het eind van een lekker dagje strand gemakkelijk hun afval weggooien. De gemeente hoopt dat steeds meer strandbezoekers gebruik gaan maken van het papieren afvalzakje en op deze manier actief mee helpen aan een schoner strand. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze zakjes van Nederland Schoon ook echt bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. De Beach Busters zien in ieder geval dat het de goede kant op gaat, want veel mensen die zij aanspreken hebben steeds vaker zelf al een afvalzakje gepakt bij de strandopgang.

Supporter van Schoon

Naast de inzet van de Beach Busters organiseert en ondersteunt de gemeente Katwijk als 'Supporter van Schoon', een initiatief van Nederland Schoon, allerlei initiatieven om zwerfafval tegen te gaan. Deelnemers aan deze actie worden beloond voor het zwerfafval dat zij inzamelen en opruimen. Ook doet de gemeente elk jaar mee aan de 'Opschoonweek' en ondersteunt ze lokale opschoonacties. Wie een opschoonactie in de buurt wil organiseren kan zich aanmelden via www.katwijk.nl/zwerfafval. De gemeente Katwijk zorgt dan voor hesjes, grijpers, afvalzakken. Wethouder Jacco Knape: "Wij willen samen met onze medewerkers en inwoners zorgen voor een schone leefomgeving voor iedereen. Voorlichting over zwerfafval en bewustwording van het zwerfafvalprobleem is een goede stap richting een schonere gemeente."