Fout geparkeerde fietsen en brommers verwijderen

Goa's nWie in of bij het Katwijkse winkelcentrum z'n fiets niet op de daarvoor bestemde plekken parkeert, maakt kans dat die bij terugkomst is verdwenen.

Dan is er geen fietsdief aan het werk geweest, maar een gemeentelijke opsporingsambtenaar (goa). Die mogen (brom)fietsen weghalen, die overlast veroorzaken of langer dan twee weken onbeheerd staan.

De gemeente heeft eerder deze maand de algemeen plaatselijke verordening (apv) aangepast en heeft elf nieuwe locaties aangewezen in en rondom het heringerichte winkelcentrum van het Katwijkse zeedorp, waar de fiets niet zomaar mag worden neergezet.

Die plekken zijn de Taatedam, corridor Emmaplein-Boulevard, Emmaplein, Andreasplein, Weeshuisstraat, Princestraat, Princedwarsstraat, ingang Noordzeepassage, Voorstraat (van Boulevard tot Dwarsstraat), Badstraat en de Museumstraat.

Op die locaties kunnen goa's op grond van de aangepaste apv 'handhavend optreden' tegen fietsen die overlast geven, oftwel weghalen.

Eerder waren al de Boulevard ter hoogte van alle strandafgangen en verharde delen van de strandafgangen en de trottoirs met fietsenstallingen aan beide zijden van de kruising Badstraat-Tramstraat, bij de Hema en bij supermarkt Hoogvliet aan de Voorstraat aangewezen als plekken, waar fietsen mogen worden verwijderd.

Bestemde vakken

Voor wie zich afvraagt waar die 'daarvoor bestemde vakken' zijn waar je je (brom)fiets mag zetten, herken je die volgens de gemeentewoordvoerster aan de fietsbeugels (fietsnietjes) en markeerstroken op het wegdek.

'Op drukke dagen worden de fietscoaches ingezet bij de strandafgangen en in het centrum. Zij geven aan waar (brom)fietsen neergezet mogen worden.'

De fietsen en bromfietsen worden trouwens 'niet zomaar weggehaald. Vooraf wordt eerst een sticker op de betreffende (brom)fietsen geplakt.' Alleen in 'spoedeisende situaties' kunnen goa's fietsen en brommers direct en zonder waarschuwing weghalen, als de doorgang voor hulpdiensten wordt belemmerd.