Groep 8 van de Oranje Nassauschool heeft een jonge berk geplant bij de school. | Foto: pr.
Groep 8 van de Oranje Nassauschool heeft een jonge berk geplant bij de school. | Foto: pr. Foto: pr

Een boom van herinnering voor de Oranje Nassauschool

Afscheid n Vroeger hadden mensen de gewoonte om een boom te planten wanneer er een belangrijke gebeurtenis in hun leven plaatsvond.

Bijvoorbeeld bij een geboorte, bij een huwelijk, of op een speciale verjaardag.

Voor de leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool vond vorige week vrijdag, 6 juli, ook een belangrijke levensgebeurtenis plaats. Het was namelijk de allerlaatste dag dat zij naar de voor hen zo vertrouwde basisschool gingen.

Het leek de leerlingen van groep 8 een goed idee om de oude boomplant-traditie in ere te herstellen. Daarom gaven zij de leerkrachten van de ONS een boom als afscheidscadeau, die door de leerlingen zelf werd geplant in de tuin van de school.

Gekozen werd voor een jonge berk vanwege de symboliek die hieraan verbonden is. De berk is een snelgroeiende boom die bescherming biedt aan langzaam groeiende boomsoorten.

Hiermee laat deze boom zien dat het belangrijk is om onzelfzuchtig te zijn en anderen te helpen met bloeien. Zoals de leerkrachten van de Oranje Nassauschool de leerlingen hebben laten groeien en bloeien in de jaren dat zij hier op school zaten.

Ook symboliseert de berk een nieuwe start. Iets dat van toepassing is op alle leerlingen van groep 8 nu zij na de zomervakantie naar nieuwe scholen gaan.

De boom zal een blijvende herinnering zijn. Elke keer dat de leerlingen door de Ruijterstraat fietsen of lopen en ze zien de boom staan, zullen ze even terugdenken aan hun basisschooltijd. En de leerkrachten kunnen in het voorbijgaan aan de boom weer even terugdenken aan de unieke groep leerlingen van groep 8 uit het leerjaar 2017-2018.


Oranje Fonds Collecte voor een sociaal betrokken land

Lokale n verenigingen en stichtingen haalden bijna € 560.000 op met de jaarlijkse collecte van het Oranje Fonds.

De collecterende verenigingen en stichtingen mogen de helft van het geld dat ze ophalen zelf besteden aan eigen sociale activiteiten.

De andere helft van het geld wordt door het Oranje Fonds gegeven aan sociale initiatieven in de provincie.

Ancora Adviesgroep, zelfstandig Adviseur van RegioBank in Katwijk steunt de jaarlijkse collecte van het Oranje Fonds.

Hij ontving bij hem op kantoor diverse verenigingen en stichtingen uit de regio die collecteerden voor het Oranje Fonds.

Ancora Adviesgroep zorgde voor een prettige en veilige afdracht van het collectegeld. "De collecte van het Oranje Fonds is uniek, het levert lokale verenigingen en stichtingen direct geld op. Dat is goed voor de buurt. En daarom steun ik ze graag", zegt Ancora Adviesgroep, Zelfstandig Adviseur van RegioBank.


Staatssecretaris: geen gehoor verzoek gemeenteraad

n Harbers : geen versoepeling Kinderpardon

Brief n Het dringende verzoek van de Katwijkse gemeenteraad om versoepeling van het Kinderpardon voor asielkinderen kan niet rekenen op medewerking van Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid. Dat laat de VVD-bewindsman in een brief weten aan burgemeester Cornelis Visser van Katwijk.

Gemeente Katwijk verstuurde medio mei een brief aan de staatssecretaris, waarin het aandrong op die versoepeling als oplossing voor de in de gemeenschap gewortelde kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. De gemeenteraad vroeg Harbers om onder andere versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon en een efficiëntere procedure, zodat deze binnen vijf jaar is afgerond.

'Deze door u gevraagde versoepeling is niet wat het kabinet voorstaat', reageert de staatssecretaris, die wijst op de overgangsregeling (het 'Kinderpardon') en de definitieve regeling, die sinds februari 2013 worden gehanteerd en gericht zijn op langdurig in Nederland verblijvende kinderen.

Die overgangsregeling heeft voor een aanzienlijke groep jongeren een oplossing geboden, aldus Harbers. De definitieve regeling voor langdurig verblijvende kinderen heeft geen einddatum, maar kent ook strengere criteria dan de overgangsregeling.

Met de definitieve regeling is er volgens de bewindsman beleid gekomen, waaraan objectief kan worden getoetst of de overheid een vergunning dient te verlenen op basis van langdurig verblijf. Over die regeling is uitgebreid gesproken met de Tweede Kamer en rechterlijk getoetst bij rechtbanken en de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het loslaten of versoepelen van de regeling, waarin onder andere wordt bepaald dat vreemdelingen actief moeten meewerken aan terugkeer, zou illegaal verblijf in Nederland alleen maar stimuleren.

Harbers wijst er verder op, dat tijdens de laatste kabinetsformatie is afgesproken dat de huidige regeling langdurig verblijvende kinderen gehandhaafd blijft. Dat is in het regeerakkoord opgenomen.

Harbers laat Visser weten dat hij zich er 'zeer wel van bewust is, dat een afwijzing van een verzoek om een verblijfsvergunning, zeker als het een kind betreft dat langere tijd in Nederland heeft verbleven, voor de betrokkene en zijn omgeving bijzonder ingrijpend is. Tegelijkertijd ben ik verantwoordelijk voor het in stand houden van het stelsel, waarin een belangrijk uitgangspunt is dat afwijzing van een verblijfsaanvraag moet leiden tot terugkeer naar het land van herkomst'. Als hij het beleid loslaat, ontstaat het risico op verblijf van gezinnen met kinderen in de illegaliteit of dat kinderen worden ingezet voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Tot slot laat Harbers weten dat met het programma 'Flexibilisering asielketen' wordt gewerkt aan het verkorten van de doorlooptijden in de asielprocedure en sneller bieden van duidelijkheid over het al dan niet inwilligen van het asielverzoek.