Moedervlekken

Iedereen heeft wel een paar of zelfs veel moedervlekken.

Moedervlekken zijn platte, donkere vlekjes die overal op het lichaam kunnen voorkomen. Mensen met een lichte huid hebben relatief meer moedervlekken. Ook bij het ouder worden kan het aantal moedervlekken soms toenemen. Meestal zijn moedervlekken ongevaarlijk.

In sommige gevallen kunnen moedervlekken uitgroeien tot kwaadaardige kankergezwellen. In dat geval kan een moedervlek gevaarlijk zijn. Let bij moedervlekken in elk geval op de volgende alarmsignalen:

* Als een moedervlek steeds donkerder wordt

* Als de vorm van een moedervlek verandert, bijvoorbeeld een gekartelde rand krijgt

* Als de rand of de omringende huid van de moedervlek rood ziet

* Als een moedervlek gaat jeuken

* Als een moedervlek gaat bloeden

* Als een moedervlek gaat zweren

* Als er een korstje op de moedervlek zit

Indien u deze veranderingen bij een moedervlek waarneemt, is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts.

In sommige gevallen besluit de huisarts de betreffende moedervlek voor de zekerheid te verwijderen. Vanaf middelbare leeftijd kunnen er ook zogenaamde ouderdomsvlekken ontstaan.

Meestal ontstaan deze vlekken onder invloed van de zon. Ook ouderdomsvlekken kunnen na een tijdje kwaadaardig worden. Als u in de zon gaat, vergeet dan nooit het gezicht, handen en andere blootgestelde huid te beschermen met een zonnebrandcrème met de juiste beschermingsfactor.

Draag een pet of een hoed als u in de zon gaat en wees voorzichtig met de zonnebank. Wilt u meer informatie over aandoeningen zoals moedervlekken? Ook hiervoor bent u van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.