Licht & Uitzicht

Aan dat EO radioprogramma uit de begintijd van de omroep moest ik even denken toen ik de perikelen binnen onze gemeente overdacht. De coalitie is rond en dit betekent dat we de komende vier jaar opnieuw geregeerd zullen worden door overwegend christelijke partijen. Partijen die toch wel heel graag, zo ervaar ik dat althans, hun gedachtegoed aan de ook in Katwijk sterk groeiende groep niet-kerkelijke proberen op te leggen. Aan de vierde partij binnen de coalitie (Gemeentebelangen) de eervolle taak om dat nu eens een halt toe te roepen.

In de in aanbouw zijnde woonwijk De Horn raakt men er niet over uitgesproken. In de wijk komen overwegend klassieke woningen te staan en daar horen, zo vinden de toekomstige bewoners, klassieke lantaarnpalen naast te staan. 300 handtekeningen werden er opgehaald om die eis te onderstrepen. Daarnaast de belofte dat de toekomstige bewoners best financieel hun steentje willen bijdragen. Als ze naast hun handtekening allemaal 50 euro hadden gelapt was die eerste hobbel, de klassieke lantaarnpalen zijn namelijk veel duurder, al genomen. In de gemeenteraad wordt het burgerinitiatief de hemel in geprezen. Kijk, aan zulke burgers heb je wat. De partijen vergeten gemakshalve de burgers die jaar in jaar uit via meldingen en de burgerschouw misstanden in hun wijk doorgeven, maar dat even terzijde. Wethouder Krijn van der Spijk had toch een wat andere kijk op de zaak. Duurdere palen, een nieuw lichtplan en wie betaald in de toekomst het extra onderhoud? Daarnaast zullen in de Horn de komende jaren naast de klassieke woningen ook moderne appartementencomplexen verrijzen. Een klassiek ogende lantaarnpaal plaats je daar natuurlijk niet. Al met al genoeg redenen om er toch nog maar eens goed naar te kijken. Sterkte Krijn.

Krasse knarren onder ons kunnen in de toekomst waarschijnlijk terecht in hun eigen Knarrenhof. Een basic variant op Calla, dat luxe wooncomplex in de Bloem. In tegenstelling tot in Calla zullen de ouderen hier zelf aan de gang gaan in de moestuin en boomgaard. Neen, voor hen geen luxe zwembad, kookstudio of fitnesscentrum. Of ze moeten voor het laatste de achtergebleven speeltoestellen inzetten. De Knarrenhof moet verrijzen in en rond de oude kleuter- en Julianaschool. Een geweldig idee, maar of Rijnsburgers hun laatste jaren zo willen slijten? Ik vraag het me af. Alhoewel, je laatste jaren in ongekende luxe door brengen, zoals in alle reclame van Calla wordt voorgesteld, spreekt gezien de grote leegstand,ook niet echt aan. Of de Knarrenhof levensloopbestendig is zal in oktober duidelijk worden. Succes organisatie.

Reageren?
uicatcher@gmail.com