Rob Heemskerk en Cees Noort verhuizen de tijdslijn van Baruch Spinoza naar De Burgt. | Foto: pr.
Rob Heemskerk en Cees Noort verhuizen de tijdslijn van Baruch Spinoza naar De Burgt. | Foto: pr. Foto: pr

n Nieuwe tijdslijn van Baruch Spinoza

Verhuizing n Omdat er een nieuwe tijdslijn, in twee talen, over het leven en werken van de wijsgeer en wetenschapper Baruch Spinoza in het Spinoza huisje werd op gehangen, was de oude overbodig geworden en heeft deze een nieuwe bestemming gekregen.

Dankzij het bestuur van de Spinoza Vereniging, de vrijwilligers van het depot van het Rijnsburgs Museum en de beheerder van de Burgt, heeft deze tijdslijn een nieuwe bestemming gekregen namelijk de Spinozazaal in de Burgt. Iedereen die in deze zaal komt, kan kennis nemen van het leven en werken van Baruch Spinoza: van zijn geboorte in 1632 tot zijn overlijden in 1677. En om zo geïnspireerd te worden, om het Spinozahuisje / museum eens te bezoeken.


'Samen voor het Katwijk van morgen'

n Nieuw coalitieakkoord met ruimte voor debat

Communicatie n Samenwerking is de basis. Zonder inwoners, ondernemers, maatschappelijke en regionale partners en overheden, begint de gemeente niets. De investering in relaties is daarom belangrijk.

'Met een open houding voor verfrissende, innovatieve ideeën willen wij graag de komende vier jaar samenwerken aan de opgaven van ons mooie Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg.

'Samen voor het Katwijk van morgen', zo staat in het begin van het coalitieakkoord vermeld.

Verfrissend college

Een open bestuursstijl, gericht op de hele raad, inwoners, organisaties en het bedrijfsleven. We houden daarbij rekening met de eigenheid en identiteit van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Dit akkoord is op hoofdlijnen geschreven. Fracties kunnen hun eigen keuze maken. Over bepaalde onderwerpen is ruimte voor verschil van mening. Discussie en debat maken goede ideeën beter.

Het gemeentebestuur en de organisatie leren steeds meer te luisteren en open te staan voor meningen en signalen uit de samenleving.

Financiën

De financiële situatie is de komende jaren uitdagend en onzeker. Dat vraagt om het maken van keuzes in ambities, investeringen, prioritering en moment van investeren.

Katwijk gaat duurzaam, transparant en zorgvuldig om met haar geld. De doelstellingen uit de Omgevingsvisie zijn de basis voor het Katwijk van morgen. Met elkaar werken we de programma's, projecten en plannen uit.

Om een en ander voor elkaar te krijgen wil deze coalitie bezuinigen en de bijdrage van inwoners en bezoekers verhogen. Dit betekent een verhoging

van de OZB met 10% en een verhoging van de parkeertarieven. De woonlasten blijven laag.

Dat betekent voor een gemiddelde woning in Katwijk van €248.000 dat de OZB slechts stijgt met €23,- per jaar. Katwijk blijft bij de goedkoopste gemeenten in de regio horen.

Zondag

Fracties hebben bijvoorbeeld een gedeelde visie op de zondag; een dag die alle inwoners moeten kunnen blijven beleven als dag van rust, bezinning en ontspanning.

Belangrijke noties hierbij zijn wederzijds respect en het geven van ruimte aan elkaar zonder deze beleving in het gedrang te brengen. Maar er is ook verschil. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen de openstelling van winkels op zondag.

Voor GemeenteBelangen is de ruimte voor openstelling er wel. In de breedte is ruimte voor debat om plannen, aanpakken en projecten beter, efficiënter en doeltreffender te maken.

We gaan samen met collega's in de gemeenteraad werken aan de grote opgaven die er liggen.

Portefeuilleverdeling

De onderlinge portefeuilleverdeling is als volgt: Adger van Helden (CDA) wordt wethouder: Samenleving, Werk en Financiën. Jacco Knape (SGP) Duurzaamheid, Economie en Cultuur. Gerard Mostert jr. (CU) Stedelijke Ontwikkeling en Wonen. Rien Nagtegaal (GB) Groene Leefomgeving en Mobiliteit. Corien van Starkenburg (CDA): Zorg en Ondersteuning. Burgemeester Cornelis Visser heeft o.a. Openbare Orde, Veiligheid en Communicatie onder zijn beheer.

Volgende week donderdag 5 juli tijdens de gemeenteraadsvergadering zullen de kandidaat-wethouders worden geïnstalleerd. Ook wordt dan het coalitieakkoord besproken.

Uitgebreidere informatie over dit coalitieakkoord leest u op www.allesoverkatwijk.nl en op www.katwijk.nl