Ongelofelijk hoeveel werkzaamheden er in een week konden worden uitgevoerd. | Foto: pr.
Ongelofelijk hoeveel werkzaamheden er in een week konden worden uitgevoerd. | Foto: pr. Foto: pr

Stichting Kind in Oost-Europa actief

n In een week tijd veel bereikt

Hulp n Onlangs zijn een drietal mannen, Leen de Mooij, Martien van Stijn en Gerard van Duijvenvoorde naar Boekarest vertrokken om daar een woning van een gezin op te knappen.

Direct na aankomst zijn ze met lokale mensen van de stichting en Ds. Laurentius naar het huisje van de vader en de kinderen gegaan. Wat ze daar aantroffen was heftig. De twee slaapkamers van de kinderen waren oud en vies, een badkamer die nooit was afgemaakt en een keuken die je eigenlijk geen keuken kon noemen. Hiernaast was er in het huisje geen elektra en geen stromend water. Het water moet men uit een put buiten het huis halen (ook in de winter bij b.v. min 20 graden). We keken elkaar aan met de gedachten: "wat kunnen wij hier in een week bereiken?"

Zondagmorgen zijn we bij een kerkdienst van Ds. Laurentius geweest. Hoewel we er weinig van konden verstaan, gaf het toch een goed en warm gevoel. Regelmatig hoorden wij hen "Hollanda" zeggen; dan begrepen wij dat er voor ons werd gebeden. Dat deed ons goed. Zondagmiddag hebben we een plan van aanpak gemaakt.

Toen wij maandagochtend vroeg bij het huisje kwamen had de vader van de kinderen al veel werk verzet. Hij had bijna alle spullen en meubels uit het huis gehaald. Daardoor konden wij direct beginnen met de werkzaamheden. In een week tijd zijn de plafonds en wanden gesausd, is de keuken gestukt en voorzien van een keukenblokje en hangkastjes. De vloeren in de woon- en slaapkamers zijn zover als mogelijk geëgaliseerd en voorzien van vinyl-zijl. In de badkamer is een begin van leidingwerk aangebracht en een betonvloer. Ook werden er wanden aangebracht. Er is een start gemaakt met het aanbrengen van stopkontakten, schakelaars etc. Er ligt een verzoek bij de gemeente om stroomvoorziening naar het huis aan te leggen. Voor het huisje konden wij vrijdagmiddag nog tegels leggen zodat de kinderen met minder vieze voeten naar binnen kunnen. De vader van het gezin heeft de tuin geëgaliseerd en een erfafscheiding aangebracht. Een klein stukje beton pad wat er al lag is verder doorgetrokken. Voor de kinderen zijn nieuwe stapelbedden en kasten aangeschaft.

Het is ongelofelijk hoeveel werkzaamheden er in een week konden worden uitgevoerd. Ook met de hulp van Ds. Laurentius en een lokale predikant Ds. Amie. Ook de vader en een kennis van hem hebben buiten veel werk verzet. Zagen wij in het begin van de week nog een vader zonder uitzicht; aan het einde van de week weer een man met hoop. En de kinderen? Die waren trots en dolblij met hun mooie slaapkamers en de verbeteringen in de woning.

Voordat de winterperiode aanbreekt willen we terug om te kijken of er in het huis alsnog elektra en stromend water kan worden gerealiseerd. Dan kan namelijk ook binnen een toilet worden aangesloten. Het aanvragen van stroomvoorziening is een langdurig proces in Roemenië. Daarom zijn/gaan wij op zoek naar alternatieven.

De eerder genoemde verbeteringen in het huis zijn tegen zeer lagen kosten betaald door de stichting. Mocht u ''Stichting Kind in Oost-Europa" ook willen steunen dan kunt u uw bijdrage overboeken naar reknummer NL60RABO 0331878461. Het is een stichting zonder een groot kantoor of een directeur met een riant salaris dus iedere euro komt goed terecht. Het was een week vol bijzondere ervaringen.