Afbeelding
Foto: pr

Moezel

In mijn vorige Wijnspinsel schreef ik over de riesling, die in Duitsland veel voor komt.

De meeste mensen kennen de wijn die hiervan gemaakt wordt als een zoete wijn uit de Moezel. U hebt er vast nog wel herinneringen aan uit de jaren '70 en '80, toen we de wijn dronken uit het typische 'Moezelglas': een klein glaasje met een groene, gedraaide voet. Kortgeleden was ik in de Moezel, een prachtig en romantisch gebied. De wijnstokken staan op bizar steile hellingen, en de rivier de Moezel meandert daar van Cochem tot Trier tussendoor. Riesling is een druif die laat rijpt en veel zon nodig heeft. De goede hellingshoek op de hellingen en de rivier die tot laat het zonlicht weerkaatst zijn de ideale omstandigheden voor de druif om rijp te worden. Riesling heeft van zichzelf een hoge zuurgraad. In het verleden werd om die reden de vergisting van suikers vroeg gestopt. De wijn had dan een laag alcoholgehalte en door de zoetheid werd het zuur gemaskeerd.

De smaak van de wijndrinkers veranderde in de loop van de jaren. De voorkeur gaat nu veel meer uit naar droge wijn. Voor de wijnboeren in de Moezel werd verandering hierdoor onvermijdelijk. Jonge wijnboeren zetten nieuwe technieken in om over te schakelen op de productie van droge wijn. Wijnen werden strakker, het suikergehalte verminderde, en het alcoholpercentage steeg.

Naast droge wijnen wordt er in de Moezel nog steeds zoete en licht zoete wijn gemaakt. Door moderne technieken worden de wijnen nu zo gevinifieerd dat de wijn een subtiele zoetheid heeft, die in combinatie met het zuur veel wijnliefhebbers wél kan bekoren.

Tijdens mijn verblijf in de Moezel heb ik verschillende wijnbedrijven bezocht. Al het werk in de wijngaard wordt hier handmatig gedaan want door de steile hellingen is machinaal werken niet mogelijk.

Bijzonder was dat de druiven al in bloei stonden. Het warme voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de bloei bijna vier weken vroeger is dan in andere jaren. Wijnboeren kijken met spanning hoe de rest van de zomer zal verlopen.

Het is nog te vroeg om te bepalen of 2018 een goed wijnjaar zal worden. De oogst zal waarschijnlijk wel drie weken eerder zijn dan gebruikelijk.

Linda Driebergen, Register Vinoloog

Eigenaresse van De Oude Keuken
cursuslocatie voor wijncursussen
Restaurant op afspraak
Katwijkerweg 16

Website www.deoudekeuken.com of zie facebookpagina

De stijle helling aan de Moezel. | Foto: pr.