Afbeelding
Foto: pr

Modern of toch klassiek in De Horn?

Over n Wethouder Krijn van der Spijk had het vorige week donderdag in de raadsbijeenkomst moeilijk in de discussie over lantaarnpalen in de nieuwbouwwijk De Horn in Rijnsburg.

Iedere tegenwerping van hem werd gepareerd door inspreekster Van Egmond. Zij kon op meer steun van de politiek rekenen dan de wethouder.

In De Horn, het gebied tussen de Collegiantenstraat, Oegstgeesterweg en Oegstgeesterkanaal, worden in fases zo'n vierhonderd woningen gebouwd. De gemeente wil in die wijk standaard straatverlichting plaatsen, maar bewoners zien meer in de klassieke variant om 'het historische karakter te benadrukken', aldus Van Egmond. Om die wens te onderstrepen werd in aanwezigheid van bewoners donderdag voorafgaand aan de raadsbijeenkomst een petitie met ruim driehonderd handtekeningen overhandigd.

Het college van burgemeester en wethouders voelt daar weinig voor. Het straatverlichtingsplan zou aangepast moeten worden, omdat er meer lantaarnpalen van de klassieke variant nodig zouden zijn. En die laatste variant zou ook nog eens een stuk duurder zijn.

Nu hebben bewoners wel aangegeven die meerkosten te willen betalen, maar daar heeft wethouder Van der Spijk weinig vertrouwen in. Hij heeft een punt, omdat het meebetalen niet zwart op wit staat. 'Een merendeel heeft aangegeven mee te willen betalen, maar dat is niet bindend', antwoordt Van Egmond.

Zij meldt de raadsfracties, dat het aantal lantaarnpalen helemaal niet aangepast hoeft te worden. 'De leverancier geeft aan, dat de klassieke dezelfde lichtsterkte heeft.' Waarop Van der Spijk reageert met: 'Maar de ene is vier meter hoog en de andere zes meter en dan heb je andere belichting'. Van Egmond: 'Ik heb met de leverancier gesproken en die hoogte kan aangepast worden'.

De politiek schaart zich achter Van Egmond en roemt de burgerparticipatie. 'Het is toch fantastisch dat bewoners zo hun stem laten horen', verwoordt Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk de gevoelens van meerdere partijen.

De SGP is iets voorzichtiger en wijst op het 'gevaar van precedentwerking'.

Op aandringen van de politiek belooft de wethouder verschillende scenario's 'financieel door te rekenen en te bespreken met de initiatiefnemers'. 'Na een nieuw plan wil ik met bewoners praten over extra kosten en hoe die verrekend worden', aldus wethouder Van der Spijk.

Voorafgaand aan de raadsbijeenkomst werd een petitie met ruim driehonderd handtekeningen overhandigd aan burgemeester Visser. | Foto: pr.