Struinen

Voor het eerst in al die jaren geef ik in deze rubriek figuurlijk een boeket bloemen weg. En wel aan de organisatie van de Stichting Open Tuinen Dag in Rijnsburg. Ik vind het namelijk zelf erg leuk maar ook heel knap dat deze dag wordt georganiseerd.

Afgelopen zaterdag alweer voor de vierde keer. Samen met Louis stapten we op de fiets en maakten we een rondje 'struinen door Rijnsburgse tuinen'. Hoewel we de laatste jaren zelf geen tuin meer hebben, kan ik genieten van al wat groeit en bloeit bij mensen in de tuin.

Bij de Vlietstede haalden we het programmaboekje op. We kozen er voor om als eerste tuin nummer 1 aan de Noordwijkerweg te bezoeken. De hortensia is een van mijn lievelingsplanten en daar stonden er een aantal. Schitterend. Maar ook een aantal in een grote pot. Dat is idee nummer één voor op ons balkon. Bijzonder was de herdenkingstafel voor de onlangs door een noodlottig ongeval overleden beeldend kunstenaar Joop van Egmond. Ook was hier een expositie te zien van een aantal van zijn schilderijen. Vervolgens fietsten we naar de Waardlaan alwaar we een wandeling maakten door de landschappelijke tuin van de familie Paauw. Bijzonder was de grote moestuin aan de Korte Voorhouterweg. De eigenaar is hierin dagelijks aan het werk. Na het oogsten van andijvie, boontjes, wortelen, bietjes en nog veel meer maakt hij veel mensen blij met deze verse producten.

Wat deze Tuinen Dag zo leuk maakt is dat er naast de grote tuinen bij grote woningen, ook tuinliefhebbers die in een rijtjeshuis wonen hun tuin voor het publiek openstellen. Vaak heel verrassend wat hier is te zien. Zoals de gecreëerde zitjes en details in een tuin aan de Akkerwinde, alwaar de eigenaar naast groene vingers ook muzikale talenten heeft. Een paar straten verder in het centrum van Rijnsburg houdt de eigenaresse van vogels. Met pinda's en andere zaden lokt ze vogeltjes in de tuin.

Ook maakten we kennis met Ine Paauw, deelneemster van Heel Holland Bakt 2017. In haar kleurrijke tuin genoten we van een kop koffie en een heerlijk stukje taart, natuurlijk gemaakt door Ine zelf.

Weer thuis op ons balkon kwamen we tot de conclusie dat al deze tuineigenaren een ding gemeen hebben: groene vingers én liefde voor de natuur. In het onderhouden van een tuin gaat veel tijd zitten, maar als tuinieren je hobby is, maakt dat niet uit. Ik onderzoek ons balkon en kom tot de conclusie dat ik hier ook wel iets fleurigs van kan maken. In ieder geval ga ik op zoek naar een paar mooie bloempotten die ik vul met hortensia's. Ook ga ik mijn eigen kruidentuintje aanleggen zodat ik mijn kookkunsten kan afmaken met verse kruiden. Mijn groene vingers tintelen om te beginnen...

Houdoe.