Dagelijks maken kinderen gebruik van het zebrapad Schelphoek/Katwijkerweg. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde.
Dagelijks maken kinderen gebruik van het zebrapad Schelphoek/Katwijkerweg. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde. Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Zebrapad moet blijven

Veilig n Het zebrapad bij de Schelphoek/Katwijkerweg in Valkenburg moet blijven. Die dringende oproep deden bewoners vorige week donderdag in de raadsbijeenkomst over de herinrichting van de Hoofdstraat en Katwijkerweg.

'Het zebrapad is de enige ontsluiting voor kinderen uit de Schelphoek. Dat moeten we voor de veiligheid waarborgen.'

De gemeente wil de verkeerssituatie in de Hoofdstraat en Katwijkerweg veiliger maken, onder meer door snelheidsremmende maatregelen. Die plannen zijn met bewoners besproken en op sommige punten aangepast. Belangrijkste maatregel is het omvormen van de twee wegen naar een 30km-zone. Maar dat levert een groot probleem op voor de zebrapaden. Die horen in feite niet thuis in een 30km-zone. De politie heeft daarom een negatief advies afgegeven voor het inrichten tot 30km-zone. 'De verkeersveiligheid is bij een 30 kmweginrichting niet gewaarborgd', stelt de Politie-eenheid Den Haag. En voegt daar aan toe dat de politie volgens het Openbaar Ministerie alleen handhavend kan optreden als 'een weg écht aan alle eisen voldoet die bij een bepaalde wegcategorie horen'.

Het zebrapad bij de Hoogvliet blijft, omdat daar veel oversteekbewegingen worden verwacht. Daardoor kan die plek als 'hotspot' gelden en kan een uitzondering worden gemaakt.

Verschillende bewoners schreven een brief aan de gemeente met het verzoek om ook het zebrapad bij de Schelphoek om die reden te behouden.

De gemeente heeft één dag de 'oversteekbewegingen' op dat zebrapad gefilmd en kwam op 63. Een verkeerde meting, vindt inspreker Both. 'Een camera op één dag dat het heel hard regende en veel kinderen met de auto naar school zijn gebracht. Ik kwam zelf aan 138 oversteken per dag.' Inspreker Van Rooijen vindt de betrouwbaarheid van de gemeentelijke meting 'nihil'. 'Je had beter een gemiddelde over een week kunnen nemen.' De insprekers vinden verschillende politieke partijen aan hun zijde. Een meerderheid spreekt zich uit voor behoud van het zebrapad ter hoogte van de Schelphoek. De kosten voor het aanpassen van beide wegen was geraamd op ruim 1,3 miljoen euro. De gemeenteraad wordt om een extra krediet van bijna 5 ton gevraagd, omdat de plannen zijn aangepast.