Afbeelding
Foto: Tiny van der Zwan

Gefeliciteerd!

geslaagd n Na weken van hard blokken en spanning is het nu toch zo ver. Je bent geslaagd! De vlag kan uit. De redactie van de Rijnsburger feliciteert alle examenkandidaten met de behaalde resultaten. Voor wie een herkansing nodig heeft: kop op en veel succes!

Visser 't Hooft Rijnsburg

VMBO-TL

Sofyan Alouat, Stefan van Alten, Gaya Anderson, Johrian Anholts, Sanne Bauw, Ajay van Beelen, Bram Binnendijk, Angel Brandt, Femke van Delft, Gert-Jan van Duijn, Jeffrey van Duijn, Zoë van Duijn, Rosalie van Duijvenbode, Pepijn van Duijvenvoorde, Jill van Egmond, Jaimy Grondman, Jord Grundmann, Stijn Haasnoot, Isa Hartenhof, Daan Hassing, Tim Heemskerk, Anouk Heshusius, Lisa Hoek, Thomas Hoek, Jaap Huiberts, Cedric Khoe, Kevin Klok, Merel Kuijt, Justin van Leeuwen, Kida van der Meij, Mitchel van der Meij,

Daniëlle de Mooij, Quinty de Mooij, Joynina Nagtegaal, Tu Linh Nguyen, Stijn van der Plas, Sara Plug, Björn Ravensbergen, Lotte Remmelzwaal, Laura Schaap, Ralph Schoneveld, Eline Sneijders, Noa van Tricht, Rosanne Verhoef, Aron Vlieland, Elise Vooijs, Wessel de Vries, Merle Wassenaar, Joey Wesseling, Gabriëlle Wolthaus.

Wellantcollege

VMBO-BL

Rijnsburg: Maureen Brussee, Jennifer Egberts, Daan de Rijk, Quincy van Egmond, Niels Karregat, Charlotte Kralt, Kim Le Van, Damian van der Meij, Charissa de Mooij.

Valkenburg: Esmée Leeuwenburg, Laura Dees, Shanna Zitman.

VMBO-KL

Rijnsburg: Angelika Beeger, Brian Hendriks, Quincy Polane, Desirée Warmenhoven, Cheyenne de Braak, Mariska van Iterson, Chantal de Mooij.

Valkenburg: Cheryl van Beelen, Jennifer van Beelen, Gerlof van der Nagel, Weiki Zhou.

VMBO-TL

Rijnsburg: Lisanne Blom, Britt van Egmond, Megan van der Leest.

Valkenburg: Kevin Kranenburg, Isa Rhijnsburger.

Over deze lijst

De namen van deze geslaagden zijn aangeleverd door de scholen.

Sommige scholen blijven welwillend meewerken aan het aanleveren van lijst met geslaagde examenkandidaten.

Andere scholen verstrekken geen gegevens of op zo'n manier dat de redactie afziet van plaatsing.

Ontbreken er scholen of geslaagde leerlingen in deze opsomming, dan is dit door de diverse en vooral eigen interpretatie door de scholen van de wet AVG die sinds mei geldt.

Mochten er wel personen in staan, die liever niet vermeld wilden worden, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor strikt bij de school die de namen heeft verstrekt.


Veteraan Piet Koster: 'Gelukkig geen traumatische ervaringen meegemaakt'

Nederland n telt ruim 115.000 militaire veteranen. Deze bijzondere mensen met ieder een eigen verhaal worden jaarlijks, op de laatste zaterdag van juni, erkend en herdacht tijdens de nationale Veteranendag. Piet Koster, in Rijnsburg woonachtig, is veteraan en heeft gediend in verschillende oorlogsgebieden.

Door Aad van Duijn

Piet Koster (54) was actief bij meerdere vredesmissies. Daarnaast deed hij diverse inzetten bij verkenningen naar mogelijke drugstransporten in het Caraïbische gebied. De inzet kwam voort uit de taken die hij had bij de marine. Als bemanningslid van een marinevliegtuig maakte Piet talloze vluchten waarbij hun verkenningen onderdeel uitmaakten van de politieke afspraken om die gebieden veiliger te maken.

thuis

Piet Koster startte als Matroos verbindingsdienst en zwaaide twee jaar geleden bij de marine af als adjudant-onderofficier. 'Van oorsprong komen mijn vrouw en ik uit het oosten van het land. De overstap van Hengelo naar Den Helder, waar in 1980 mijn opleiding startte, was groot. Vooral voor mijn vrouw, die me toen als twintigjarige volgde.'

Inmiddels woont de familie Koster al geruime tijd in Rijnsburg. De grootste tijd van zijn militaire loopbaan was hij namelijk gestationeerd op het voormalige Vliegkamp Valkenburg.

'Niet dat daarmee deze regio constant onze thuisplek was,' vertelt Piet, 'want gedurende mijn militaire taken ben ik regelmatig uitgezonden naar crisisgebieden.' De humanitaire missies waaraan hij verbonden was, lagen onder andere in Irak, Joegoslavië en diverse spanningsgebieden in Afrika.

Brandhaarden

Piet maakt een nuchtere indruk. Hij vertelt zakelijk over de perioden dat hij werkzaam was in de bekende brandhaarden uit het journaal. 'Ik heb geen traumatische ervaringen meegemaakt. Echt in de vuurlinie ben ik niet terecht gekomen, alhoewel af en toe vuurgevechten en explosies hoorbaar waren. Dit doet je natuurlijk wel beseffen, dat het gevaar om de hoek ligt.'

Het gevoel goed opgeleid en getraind te zijn voor elke inzet, zorgde echter voor vertrouwen. 'Regelmatig gedurende mijn actieve militaire loopbaan volgden we scholing. Niet alleen ter ondersteuning van de verkenningen, maar ook voor wat betreft vormen van acties en inzet. Defensie maakt daar echt werk van.'

De VN-missie in Irak staat Piet nog helder voor de geest. Mede door de plaatsing in 2006 in Bagdad. 'Een stad waar je dagelijks de spanning voelde. Onze taak was, om met het opleiden van het Iraakse leger, te assisteren bij het nakomen van de door politici uit-onderhandelde afspraken.' Ook de inzet in de Perzische Golf ervaart hij als zinvol.

'De zesde vloot van de Amerikanen en het Amerikaanse hoofdkwartier voor de regio, heeft Bahrein als thuisbasis. Van daaruit vonden ook de inzetten tegen vormen van piraterij aan de oostkant van Afrika plaats. De verkenningsvluchten en zee patrouilles hadden mede tot doel mogelijke piraten op te sporen, of acties tegen Amerikaanse oorlogsschepen te voorkomen.'

Vriendschappen

Piet Koster was in deze periode het aanspreekpunt van het team dat de meldkamer bemande. 'Een team dat uit meerdere nationaliteiten bestond: Pakistani, Jordaniërs, Nederlanders, etc.. Vertegenwoordigers van landen die meededen bij deze vredesoperatie.'

De uitzending naar brandhaarden waar ook ter wereld, ziet Piet als een onderdeel van zijn normale werk. 'Je bent militair en weet wat je te wachten staat. Het is iets dat deel uitmaakt van de politieke besluitvorming, waaraan je gehoor geeft. In hoeverre de uitzending ook effect had, vind ik een minder interessante vraag. Wel merkten we soms dat de missie een direct effect had op de 'rust' in het gebied. Los nog van de preventieve werking van onze verkenningen.'

'Het opereren in een spanningsgebied zorgt voor een intenser contact met je directe collega's. Er zijn vriendschappen voor het leven gesmeed. Ik durf zelfs te beweren dat je deze vorm van collegialiteit niet aantreft in de burgermaatschappij. Sommigen collega's zag ik dan ook vaker dan mijn vrouw.

Aan de andere kant besef je dat het voor het thuisfront best spannend is als je gedurende meerdere weken inzet hebt in een risicogebied. Maar,' relativeert Piet, 'thuis kun je ook een ongeluk krijgen.'

Op de vraag of hij nu nog vaak bezig is met zijn inzet in crisisgebieden, zegt Piet: 'Ik heb overwegend goede herinneringen aan deze missies en kijk er met plezier en trots op terug. Op zolder staat een doos met herinneringen uit die perioden. Er komt ongetwijfeld een tijd dat ik daar induik en ermee aan de slag ga. Ik wil het verhaal echter eerst goed op een rijtje zetten, maar het ontbreekt me nu nog aan tijd en het ligt me nog iets te dichtbij'. Vandaar dat Piet ook dit jaar de Nationale Veteranendag voorbij laat gaan.

Afbeelding