Marianne van Iterson: 'DWS zit in mijn hart'. | Foto: PvK
Marianne van Iterson: 'DWS zit in mijn hart'. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Gymnastiekvereniging DWS 95 jaar in beweging

n Op naar de honderd. Door Wilskracht Sterk

feest n Deze maand viert DWS haar laatste lustrum voordat het eeuwfeest wordt bereikt. Gezien de groei en de vitaliteit van de vereniging is dit een kwestie van nog 'even een sprongetje maken'.

Door Piet van Kampen

Marianne van Iterson is een vrouw die met de club is vergroeid. Vanaf haar vijfde jaar is zij al lid en nu hanteert sinds een aantal jaren de voorzittershamer. Zij geeft nog steeds les en doet dit al vanaf haat zeventiende jaar. Ook dochter Janine is als gymlerares in haar voetsporen getreden. Van Iterson: 'Je kan wel zeggen dat het mijn tweede leven is geworden'. De voorzitter kan er dan ook honderd uit over praten. 'Het zit in mijn hart' lacht zij veelbetekenend.

Locaties en groei

In de annalen van DWS is voor zover bekend niets terug te vinden over de oprichters, althans Marianne kon het bij navraag niet achterhalen. Wel is bekend dat de vereniging bij Pothof aan de Oegstgeesterweg en in Concordia en de Vliethof heeft geturnd. Maar sinds 61 jaar is de zaal aan de Korte Vaart de vaste thuishaven.

Het ledenaantal steeg in de loop der jaren gestaag en momenteel staat de teller op 340 leden van een gezonde club. 'Vanaf het vierde jaar kunnen de leden al bij ons terecht. Vroeg bewegen is natuurlijk zeer gezond en het is een relatief goedkope sport' geeft Van Iterson als belangrijke redenen aan om te gaan turnen. Het zijn allemaal vrijwilligers die de vereniging runnen en veelal zijn het gediplomeerde krachten. 'DWS is een echte dorpsvereniging en degenen die de top willen bereiken moeten 'het verderop gaan zoeken'.

Wedstrijden en demonstraties

DWS organiseert onderlinge wedstrijden en neemt ook deel aan Districtswedstrijden. Ook doen zij mee aan springwedstrijden, turn- en fundagen. De meisjes kunnen zich kwalificeren voor zowel all-round als toestelfuncties. Op 23 juni wordt in de ECC locatie in Leiden door alle groepen een grote jubileumdemonstratie gegeven. Zowel de turnsters als de meiden van de Jazzafdeling zullen hun beste beentje voor zetten. 'De Jazzafdeling is een belangrijke groep geworden en treden op bij evenementen. Op de Paardenmarkt treden zij ook op en gaan dan helemaal los' weet Van Iterson. (De paardenmarkt is nu achter de rug. Red.) Elk jaar wordt er in het land de Demogyade door de KNGU georganiseerd en op dit grootse dansspektakel ontbreekt DWS natuurlijk niet. Kortom, de 95-jarige is springlevend en volop in beweging. Op naar de honderd!