Genodigden maakten een ritje en bezochten ook het museum. | Foto: PvK
Genodigden maakten een ritje en bezochten ook het museum. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Stoomtrein Katwijk-Leiden stoomt op naar het volgende jubileum

n 25 jaar passie voor hobby en erfgoed

tjoeke n Afgelopen zaterdag en zondag waren de Stoomtreindagen waar veel bezoekers en vooral kinderen konden genieten van rijdende 'museumstukken'. Bewonderen en een ritje maken. De vrijdag ervoor stond in het teken van het 25-jarig jubileum. Toen was het de beurt aan enkele tientallen genodigden om een bezoekje aan het complex bij het Valkenburgse Meer te brengen.

Door Piet van Kampen

De bezoekers werden ontvangen op het authentieke stationnetje. Dat is op zich al een stukje terug-in-de-tijd gevoel. Vervolgens een ritje in de rijtuigen langs het meer. Het knarsen der wielen, het gerommeldebommel over het spoor en af een toe een snerpende stoomfluit. Weg van de snelweg die op slechts een steenworp afstand ligt doch in deze ambiance ver weg lijkt. Stoppen bij het eindpunt Wassenaarse Wetering. De conducteur kondigt het aan. 'Hier willen we in de toekomst de lijn door gaan trekken zodat de trein helemaal rondom de zandwinningplas kan gaan rijden' ontvouwt Pieter van der Ham, voorzitter van de club Nederlandse Smalspoor Stichting een van de plannen. Terug voert de rit naar een opslaghal van oude locs en voertuigen in allerlei uitvoeringen, leeftijden en maten. Vervolgens naar het station en daarna lopend naar het Smalspoormuseum waar de koffie en de sprekers wachtten.

Historie en toekomst

Van der Ham schetste hoe het 25 jaar geleden in Valkenburg begon. De locs, kiepwagens, rail en accessoires werden vanuit de locatie van de Leidse Duinwater maatschappij bij de watertoren verkast naar de kale vlakte rondom het Valkenburgse Meer. 'Het was een hele gok' bekent de voorzitter. In het duin hielden de toeristische ritjes op en een aantal vrijwilligers die er toen actief waren hebben stukje bij beetje alles opgebouwd wat nu door 125 gedreven en gepassioneerde vrijwilligers geƫxploiteerd wordt en vorig jaar 25.000 bezoekers trok. De vrijwilligers zijn vakbekwaam, all- round, onderhouden materieel en rail en rijden beurtelings de toeristen rond. Plannen voor meer exploitatie liggen klaar. Samen met de eigenaar van Brasserie Buitenhuis Johan Klerks wil de 'spoorwegclub' het gebied een toeristische boost geven. De Brasserie loopt al als een trein en Klerks wil vaart zetten in een ruimere exploitatie. Hij ziet in gedachten een tweede horecagelegenheid met hotelfaciliteiten. De Smalspoorclub ziet de lijn graag rondom het meer doorgetrokken en een mogelijkheid om tot aan het Panbos te gaan rijden. 'Het Valkenburgse Meer als Stadstrand van de regio' is de titel van de brochure waarin de toekomstplannen worden verwoordt. Hierin wordt ook gesproken over uitbreiding van het museum met nog aan te kopen bijzondere locomotieven en als de spoorlijn doorgetrokken wordt het Natuurpark Hollandse Duinen en de toekomstige (?) Drone Valley aan doen. Ambities genoeg dus.