Roel Koolen samen met zijn partner Mireille, kinderen Rutger, Lynn en burgemeester Visser. | Foto: PvK
Roel Koolen samen met zijn partner Mireille, kinderen Rutger, Lynn en burgemeester Visser. | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Jarenlange inzet en passie voor Stoomtrein

valkenburg n Vorige week vrijdag vierde Stoomtrein Leiden-Katwijk haar 25-jarig jubileum. Dat werd met een aantal genodigden feestelijk gevierd maar tijdens deze bijeenkomst viel er nog iets te vieren. Roel Koolen (42) uit Schiedam werd gedecoreerd met de versierselen als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Door Piet van Kampen

Roel Koolen is al vanaf zijn veertiende verbonden aan de Stoomtrein Katwijk-Leiden. Hij begon 43 jaar geleden als vrijwilliger bij de Leidse Drinkwater Maatschappij in de duinen bij de Watertoren. Hij vertelt: 'Er was toen een lezing over treinen en mijn vader zei dat is niks voor jou. Toch ben ik gaan kijken en nam twee boterhammetjes mee. Dat was het begin en ik ben er nooit meer weggegaan. Het is een deel van mijn leven geworden'. Wat er van dat deel van zijn leven is geworden en wat Koolen allemaal voor de stoomtrein heeft betekend heeft ertoe geleid dat hij Koninklijk werd onderscheiden. Vooral de laatste 25 jaar heeft hij zich op allerlei gebied intensief ingezet omdat een kwart eeuw geleden het tijdperk in de duinen voorbij was en alles hier bij het Valkenburgse Meer op een kale vlakte opnieuw werd aangelegd.

Koolen is een veelzijdig man. Hij restaureert stoomlocomotieven, rijdt erop als machinist, het is een plannenmaker en speelde een grote rol bij het tot stand komen van het museum. Koolen was lange tijd bestuurslid, zorgde voor publiciteit in binnen- en buitenland en voor de collectie. De verwerving van twee Franse stoomtreinen is grotendeels aan hem te danken. Nu is hij druk doende om twee in Nederland gebouwde locomotieven uit Indonesiƫ hier naar toe te krijgen. Kortom, een man die veel voor de organisatie heeft betekend en nog zal betekenen want er liggen nog toekomstige uitbreidingsplannen op tafel. Samen met Brasserie Buitenhuis wil men er een veelzijdig recreatiegebied van gaan maken. De Decorandus was blij verrast met de verwerving van het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. 'Ik ben onwijs blij en had dit beslist niet verwacht. Het is geweldig en een kroon op mijn werk' bekende hij na afloop van het voor hem onverwachte moment.