Is zonnebrandcrème betrouwbaar?

Een op de vijf zonnebrandsprays met factor 30 werkt niet goed tegen verbranding. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Het is erg belangrijk goed voorbereid te zijn als het zonnetje weer gaat schijnen.

Zonnebrand voorkomen

In de eerste plaats is het erg belangrijk zonnebrand te voorkomen. Zonnebrand is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze teveel ultraviolette straling heeft gekregen. Zonnebrand treedt bij mensen met een lichte huidtype na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype. De verbranding door de zon wordt behalve door roodheid ook gekenmerkt door warmte, zwelling en pijn. Deze verschijnselen ontstaan vaak pas enkele uren nadat men in de zon is geweest. Mijdt daarom te felle zon overdag. Met name tussen 12 uur en 15 uur kan de zon erg fel zijn. Dan is het beter de schaduw op te zoeken met beschermende kleding en een hoedje of een pet op. Erg belangrijk is om goed en regelmatig te smeren met de juiste zonnebrandcrème.

Huidtype telt

De beschermingsfactor van de crème moet met zorg worden uitgekozen. Het is afhankelijk van uw huidtype:

Huidtype 1: zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit: Faktor 50+

Huidtype 2: licht huidtype, verbrandt snel, bruint langzaam: Faktor 30

Huidtype 3: vrij licht huidtype, verbrandt niet snel,
bruint snel: Faktor 20

Huidtype 4: iets getint huidtype, verbrandt nooit , bruint snel: Faktor 20

Kinderen tot 16 jaar, ongeacht huidtype: Faktor 50+

Door te kiezen voor een hogere faktor kunt u ook snelle huidveroudering en pigmentvlekken voorkomen.

Wilt u meer informatie over veilig zonnen en betrouwbare zonnebrand? U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9.